19 октомври 2017 г.

Как да си направим... Асансьорче - двойно плъзгащ механизъм/Татяна Попова

В You Tube има много урочета за двойно-плъчгащ механизъм или както аз му казвам Асансьорче  Представям ви в снимки моят начин :
Аз искам да монтирам две снимки с размери 9/13 см-това е най-малкия стандартен размер. Закрепвам ги на картонче, което ги рамкира и е с размер 10/14 см. Подготвям картон с размери 33/14 см, който биговам вертикално през 1,5 см и имам резерва за залепване 1,5 см.


Трябва да изглежда така :

На едната крайна прегъвка оформяме мастото за плъзгащия механизъм, който ще остане скрит.


Изрязваме малки ленти там където трябва да се закрепи водача. За водач аз използвам лента от целофан за опаковане на букети. Самата лента е с 0,5 см по-тясна от мястото на закрепване и се монтира леко хлабаво, за да се движи свободно. Залепваме с двойно-лепящо тиксо.


Пристъпваме към монтиране на снимките – за плъзгане нагоре на плъзгащата целофанена лента залепваме парченце двойно-лепящо тиксо и върху него срагаме картичката така, че да не излиза от очертанията на основата.


За плъзгане в обратна посока надолу залепваме тиксото в горния край на водещата лента, а картичката лепим така че лицета й да гледа в същата посока като другата.


В резултат трябва да изглежда така :


Вече може да затворим основата на механизма и проверяваме дали движението е правилно и свободно.


Подгъваме свободния край и го залепваме, монтираме и панделки или шнур, който ще ни помага за асансьорното движение.


Сега остава само украсата, съобразена с проекта ни

Благодаря, че изчетохте до края и приятно творене.

1 коментар:

BEARKIS каза...

И аз благодаря, за урочето, Танче :) !!!