18 август 2015 г.

Лятна Картичкофурийска Академия 2015 - Тема 5 Шейкър картичка

Лятна Картичкофурийска Академия продължава с Тема 5 - Как да си направим Шейкър картичка. Урочето и чудесните шейкър картички подготви специално за Академията Valarie.
Научете от нея как се правят Шейкър картички, направете такива и ги включете в Лятната Картичкофурийска Академия 2015г.


Здравейте, крафт таланти!

Изключително приятно ми е, че днес ще имам удоволствието да ви представя един урок „Стъпка по стъпка” за това как да си направим шейкър картичка. Подготвила съм ви два начина, които аз използвам и винаги дават добри резултати за мен. Дано да ви е интересно и да пробвате и вие.
Ето какво ще ни е непобходимо като материали:
1. Някакво изображение, което е подходящо за случая. Аз избрах тези сладурски ученически чанти и моливи, които намерих безплатни в чичко Гугъл и си оцветих едно за момиченце и едно за момченце. Спрях се на тях, защото скоро учениците се връщат обратно в класните стаи и реших, че ще е подходящо като тема.
2. Подложка за рязане
3. Скалпел(който съм пропуснала да включа в снимката)
4. Основи за картички в размер и форма, подходящи за вашия проект
5. Ножичка
6. Двойно лепящо тиксо
7. Пайети, синци и други дреболийки, с които да запълним шейкър прозорчето
8. Ацетатен лист, още наричан плака на някои места, а може да използвате и рециклирани опаковки или както е в моя случай, реших да ви покажа, че чудесна работа може да ни свърши и един съвсем обикновен джоб, от тези прозрачните, които слагаме в папки.
9. Обемна, двойно лепяща лента е единият вариант или Fun Foam, което на български трябва да е дунапренов лист или нещо подобно. Аз си го купувам от Илиянци в пакет по 10 броя А4 за цена от 2 лева. Ето така изглежда опаковката. Цветовете са различни и е много лесен за употреба:

И така, да започваме!
Първо си изрязваме прозорчетата, които ще пълним с каквото сме решили. За тях използвах скалпела, за да не огъна или скъсам по-фините места:
В моя случай това ще са телата на моливите. Ще започна първата шейкър картичка с дунапренените листи, като за целта слепвам две части една върху друга, за да получа по-голям обем в който да могат да се движат свободно елементите. Аз използвам двойно лепящото тиксо, но вие може да използвате и течно лепило, ако желаете.
Очертавам си прозорчетата и изрязвам (с ножичката този път) малко по-навътре от очертанието, така, че ръбовете да не се виждат.
Не е нужно да сте много прецизни, защото този елемент остава скрит.
Слагаме двойно лепящото тиксо, така, че хубаво да покрием всички участъци, за да не се издуе случайно някоя част от картона с изображението и залепяме подходящо по размер парче от прозрачната папка. След което пак с помощта на двойното тиксо залепяме и дунапренения прозорез, който сме си оразмерили с една идея по-малък от картона.
Напълваме с каквито и колкото елементчета пожелаем. В този сучай аз подбрах малко лилави, дребни синци и прозрачни, хамелеонови пайети. Внимателно закрепяме цялата тази композиция за основата на картичката:
И воала! Можете да сложите и дизайнерска хартия за фонн под прозорчетата, но аз прецених, че този изчистен вариант ми допада повече, при все, че горната част е доста пищна.

Пристъпваме и към втория начин с обемната двойно лепяща лента. Нея може да откриете в повечето крафт магазинчета, като тя идва в най-различни ширини. Можете да си закупите като вариант и нарязани обемни кръгчета/квадратчета. Важното в случая е да облепите хубаво с нея, защото ако изпращте картичката по пощата има голяма вероятно местата, на които сте пропуснали да я сложите да потънат и дори да се сцепи картона.
Нея също я удвоявам, защото моята е доста тъничка.
Една малка хитрост в този случай, понеже и страните на тези обемни ленти са доста лепкави, е да използвате малко количество бебешка пудра и с една четка да нанесете внимателно по краищата на прозорчетата(НБ! Направете го преди да махнете горния, предпазен слой на лентата). Така елементите, които сме сложили за пълнеж няма да залепват по ръба на прозорците и ще се движат свободно в пространството.
Тук напълних със сини пайети и малко дребни звездички и пак прикрепих с двойно лепящо тиксо към основата на картичката:
Ето го и крайния резултат.
За мен лично първия вариант е по-удобен и изисква по-малко усилия при подготовката. Също така получавате една устойчива основа, която не поврежда катичката при нейното транспортиране. Разбира се, за вашите проекти може да използвате всякакви екстри, които да са ви от помощ, като например различни щанци, които да изряжат прецизно елементите ви, но аз исках да ви покажа, че дори и с подръчни материали крайния резултат може да бъде също толкова впечатляващ. Границата е лимита на вашето въображение.
Надявам се да съм ви била полезна и този път.
От мен – усмивки!

Крайният срок за участие в нашата Лятна Картичкофурийска Академия е 14 септември за всички теми.
Един от участвалите във всичките 7 теми ще спечели награда - ваучер за 25 лв за онлайн магазин Крафтърски мечти.
Очакваме ви!


Няма коментари: