4 май 2015 г.

Как да си направим ... Малки хартиени цветя Мария Ганчева/marie

Здравейте мили Картичкофурии и Картичкотворящи!

 Най-сетне направих това отдавна обещано уроче за един нов вид ръчноправени цветя. Имам и една изненада за вас. Този , който им стане кръстник и им измисли име,  изнамери някое истинско цвете, на което приличат, ще получи от мен малък подарък-10 броя от тези цветя. В желаният от него нюанс.

 За основа използвам новият ми пънч на Stampin'Up.Но мисля, че може да се използват и други големи цветя, с подобна форма, изрязани на преса. Големината около 5,5-6 см в диаметър.Аз използвам бяла принт хартия с дебелина 140-160 мг. По-дебелият картон 200-220 мг е малко груб и не се получават добре гънките на листенцата. Обикновено си ги оцветявам аз, но може да ползвате и готови цветни листи. За оцветяването използвам най-вече дистрес мастилата. Така цветята ми се получават в една цветова гама с фона на картичката.Би могло да се получи и с водни бои. Необходими материали: освен картон, пънч и мастило, лепило , кръстата отвертка и тичкинки  по ваш избор.


Оцветявам по показаният начин. Хартията не трябва да е твърде мокра, но от друга страна  да е достатъчно влажна, за да се обработва лесно. Ако ползвате готови цветни листи, достатъчно е да ги навлажните с пулверизатор.

За релефа използвам 2 вида гъби.


За релефа с отвертката използвам гърба на подложката за мишката на компютъра. Трябва да натиснете силно, без да дърпате листчетата , за да не скъсате хартията. Движите отвертката по дължината на всяко листче , докато се получи релефна ивица.Може да направите, 1, 2 3 ивици на всяко листче. Както ви харесва .


След това взимам жълтата гъба-най-обикновена кухненска , има ги във всеки магазин. Тя е по-дебела и по-мека от дунапренената подложка. Слагам цветчето върху нея, и с другият край на обработвам цялото цвете, за да се получи  обем .След което извивам всяко листенце.

Вече е почти готово. Имам няколко обемни цветя.


Хартията е все още влажна.Всяко цвете прегъвам на две, хващам го с пинцета и го усуквам около нея, като я използвам за ос. Внимавайте да не скъсате цветето при усукването.

Ето и усуканите цветенца


След като изсъхне хартията, слагате тичинки, по ваш избор.


Ето и готовото цветенце.


Уверявам ви, че изобщо не е толкова сложно , колкото изглежда. Тези няколко цветя, заедно с оцветяването на хартията , направих за около  половин час.

Приятно майсторене!

3 коментара:

Irena Stefanova каза...

Снощи си нарязах цветя с идеята тази вечер да опитам и аз от твоите вълшебни красоти. Изглежда много лесно, пък да видим :)

Габриела каза...

Изглежда наистина трудно! а как да изрежем точно такава форма (идеална) цветенцата?

Картичкофурии каза...

Габриела, тези цветя са рязани с уред за изрязване на хартиени елементи - пънч цвете на Stampin up http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/27MAAOSwe-FU9HPR/$_35.JPG

Ето това е един урок, от който можете да видите как да си отрежете цветя сама.
https://www.youtube.com/watch?v=cgFa34AzI6o

След това следвайте стъпка по стъпка обясненията.