21 април 2015 г.

Картичкофурии представя ... Анна Томбакова

Отново в Картичкофурии представя... гостува творец, занимаващ се с декупаж. Гост на Картичкофурии е една много мила и талантлива дама, която освен, че създава красиви творби има и голямо и добро сърце. Запознайте се отблизо с Анна Томбакова:

Здравейте, феи на хартиена красота !
Получих много мила покана да се представя като автор пред вас, на която не можах да откажа и… ето моята история.

1. Представете се и разкажете нещо за себе си ?

Казвам се Анна Томбакова, родена съм 1964 година в Пловдив, където и живея до днес. Завършила съм търговска гимназия и в момента съм счетоводителя на семейната фирма, съвместявайки тази си работа и с длъжността си готвач студена кухна в семейното ресторантче. Омъжена съм, имам една дъщеря и вече ми се ще да стана баба 

2. Какви хобита имате и кое ви е любимо?
Основното ми хоби е декупажа, рисувам и стъкло, но по рядко.

3. От кога се занимавате с декупаж и как започнахте?
През 2009 г. се запознах с едни момичета от Фондация “Движение на българските майки” / традиционното желание да се дарят дрехи/ и още при първите срещи разбрах, че момичетата се подготвят за благотворителен базар. Водена от желанието и аз да помогна изрисувах бурканчета с лак за нокти и…. получих съвет да поразгледам темата за рисувано стъкло във форума на бг мамма. Ето ви първите ми стъпки с лака за нокти-
Така се започна с рисуването. В темата обаче се появяваха предмети с невероятни картинки по тях, а аз се чудих как човек може толкова хубаво да ги нарисува, пресрамих се да питам и се оказа, че просто са залепени салфетки и като човек никога не занимавал се с рисуване моментално мигрирах в темата на декупажистите. От тогава, това стана и водещото ми хоби.

4. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?
Зарежда ме с положителна енергия, доставя ми удоволствие, запозна ме с много нови приятели. Как се отразява?! Различно  - когато нямам срок / примерно предстоящ базар/ си е голямо веселие, лепя, мацам, експериментирам си… когато обаче срока ме притиска, членовете на семейството гледат да стоят по настрани от мен , но за тези вече 6 години взаимно сме си свикнали.

5. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?

Нямам любим материал, непрекъснато пробвам различни. Набавям си ги и от специализираните магазини за хоби материали, и от строителните магазини.

6. Предпочитаният от вас стил и техника?
Отново нямам предпочитания - работя по настроение.

7. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили ?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос с точна цифра. Запълвам всички “празни” дупки. Случва се и през работно време, когато съм на зор- чака ме базар… режа салатка- тичам да грундирам, пак обратно при салатите и когато нямам поръчка, хайде при салфетките. Най спокойно ми е вечер, когато всички заспят, имало е моменти и да осъмвам. Лятото когато няма базари цари пълно блаженство, тогава мога да си позволя бавни темпове, експерименти с материали, това е времето от годината само за релакс с хоби.

8. Разкажете за своя първи декупажен проект и ако искате можете да го покажете.
Първият ми предмет изработен с техника декупаж, като всеки първи опит си беше доста неуспешен. Салфетката доста се нагъна, заради желанието ми и да прозира, не сложих бял грунд под мотива и цветята не се виждаха добре, но пък ме научи, че не всеки мотив е подходящ да се ползва без грундиране –

9. Кой е декупажният проект, който считате за най-хубав, зареден с най-много емоции. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете го ако желаете
Не мисля, че имам предмет, който да смятам за най хубав. Всеки предмет, който съм сътворила е правен с голямо желание, не летя в облаците и осъзнавам, че съм далеч от таланта на големите творци, но близо 95 % от нещата, които творя отиват за благотворителни базари, останалите 5 % за приятели и когато видя, че някой се радва на неумелите ми творчески напъни и има желание да притежава изработното от мен , поне се успокоявам, че ако не хубав, предмета поне е мъничко интересен. Затова и се опитвам от време на време да съм нестандартна. Така се родиха “пеещите” ми бутилчици / не, че пеят, просто в тях съм пъхнала свитък с детска коледна песничка / -

Появиха се и изгорелите крушки –


10. Кой е любимият ви предмет, върху който да прилагате декупажните техники? Какво сте направили най-много?
Бутилки… това се намира в най големи количества в кръчмето 

11. От творбите на кой български декупажист се възхищавате? Кой е вашият учител?
О, възхищавам се на всички, дори и на тези, които тепърва прохождат. Да решиш да сътвориш нещо с ръцете си, когато не се налага, просто така, за да доставиш радост на себе си или на друг човек… това си е повод за възхищение от където и да го погледнеш. Продължавам да срещам хора, които казват – ох, аз нищо не мога, как го правите направо ви се чудя… Винаги задавам въпроса, кога за последно са пробвали- никога. Е, вярно по лесно е в свободното време да си лежиш, но пък риска да налетиш на онази проклетница- скуката, си е доста голям, а аз не обичам да скучая и винаги се възхищавам и на останалите, които не я долюбват 
Учителите ми са много. От 2009г та до днес за щастие съм оградена от много приятели, които ми помагат със съвети, с имформация за техники, материали… Прекрасни хора, които освен, че са ме учили, са ме и насърчавали в миговете, когато съм се чувствала неуверена и са ме побутвали да продължавам, за което съм им безкрайно благодарна!

12. Правили ли сте някога картички? Покажете, ако имате направени.
Мдааа , правила съм. Наивнички, елементарни, но пък от сърце за най различни благотворителни каузи –

13. Кои продукти, които се използват и в картичкоправенето използвате в своите проекти?
Картон, салфетка, декупажна хартия, панделки… каквото имам налично

14. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали?
Много ми харесва всичко, което създавате. Често се изумявам как с хартия на една малка картичка успявате да разкажете цяла история, да комбинирате елементи по толкова невероятен начин, че човек да има желание никога да не си отмества погледа от получената красота. Не знам дали някога ще изневеря на декупажа, но ако все пак го направя... изкушението да се гмурна в картичкотворенето е голямо  Блога ви е чудесен, успявате да измисляте нови и интересни предизвикателства, с удоволствие го разглеждам, когато имам време.
Бих ви пожелала фантазията никога да не ви напуска, красотата, която създавате да ви носи непрекъснато най-голямата награда за един творец- желанието и щастието на някой да я притежава! Успех!
Ще си позволя и още нещо извън представянето. От години много от вас помагат на благотворителните базари на ДБМ с прекрасните си картички. БЛАГОДАРЯ! За огромните ви сърца, за човечността, за желанието ви да подкрепите усилията ни поне малко да усмихнем живота на децата отглеждани в институциите!

Няма коментари: