22 юли 2014 г.

Как да си направим ... Техника „кири-е” - изрязване върху хартия със скалпел - Маги Димитрова

Здравейте отново,Картичкофурии!
Днес ще Ви покажа малък „пепeруден” урок. Накратко - аз не съм от тези, които много оцветяват, или правят цветя, или дизайнерски харти... аз просто експериментирам. И все пак, какво вече знаете моята любима техника е „кири-е”. За това и не съм от хората, които влагат много пари в шаблони за изрязване. Все още ми харесва част от детайлите по картичките да си правя сама.
Ще ви запозная набързо с тази техника. Техниката кири-е е изрязване върху хартия със скалпел. От своя страна има много други разновидности- киригими, жеригами, paper sculpture и т.н. Техниката „киригами” е разновидност на техниката оригами. При тази техника се допуска използването на ножица и рязане на хартия по време на изработката. Това е един от най -известните стилове в правенето на pop- up картички. Но, аз ще ви покажа нещо съвсем лесно за изпълнение, стига да сте по- търпеливи.
За целта са Ви необходими:
Една черно бяла картинка, която сте си харесали. Обикновенно, много лесно се работи с векторни графики.
Картон черен- 130-160 гр/м2
Картон- черен или контрастен за основа- 210- 270гр/м2
Скалпел, лепило, перфектни перли, вода, четка за рисуване, панделка
И добро настроение.
Като начало- залепваме избраната картинка в ъгълчетата с точици лепило върху тънкия картон. Може да го защипете с кламери, щипки за хартия , но на мен лично варианта с лепилото най -много ми харесва.
И започвате внимателно да изрязвате само бялата част. Всъщност, кое ще изрязвате зависи от вас, но изрязваната част не трябва да се прекъсва.
Отнема време. След като сте готови, може да залепите изрязаната картинка върху контрастна основа за картичка или да си направите фон.
Ето един пример : Черен картон с перфектни перли.
Върху картона има няколко цвята перфектни перли. С не много мокра четка разнасям перлите по картончето. Аз слагам съвсем малко лепило във водата, защото така после перлите не цапат.
Ето изрязаната картинка с лепило и върху фончето. Остатъка от картичката е всеки сам да измисли, както му харесва.Хубаво е лепилото да е гъсто, да се нанася внимателно и с тънък накрайник.
А това е върху картон, който открих в шкафа на детето.
Изрязваме по края и се получава красива пеперуда, която може да ползвате и за украса в дома.

Ето и резултата от набързо сглобената пеперудена картичка:
Надявам се, че бях полезна!
Приятно творене, Феи!
Целувки: Маги

7 коментара:

Елена каза...

Страхотни неща правиш, Маги! Поздравления за търпението и нетрепващата ръка. Урочето е много полезно, някой ден и аз ще се пробвам :)

Valarie каза...

Възхищавам се на търпението и професионалното изпълнение, но си давам сметка, че това не е за мен. Няма да имам толкова търпение, което е жалко, защото ефектът е невероятен.
Поздрави и усмивки от мен. :)

Маги каза...

Валари, в началото и аз си мислех същото- че нямам търпение. Важното е да предизвикаш себе си. После всичко се нарежда...

Биляна Казакова каза...

Много съм впечатлен, наистина! Това е едно от нещата, което (нека си признаем) го умеят малко от нас. Затова - моите адмирации, Маги! Прекрасно е, че има и творци, които налагат различното! И то, толкова категорично и красиво!

Маги каза...

Билянка, много мило! Благодаря!

Unknown каза...

Маги, чудесно е. Би ли споделила каква е последователността при женските лица в четири цвята, които видях при теб?

Маги каза...

Почти винаги се започва от най- горния слой и се върви надолу.