12 март 2013 г.

Моята любима техника - 2 Куилинг пеперуди Te4eto / Стефка

Здравейте, картичкофурии,
Време е за втората месечна игра в рубриката Моята любима техника.
Този месец своята любима техника с вас ще сподели Te4eto / Стефка . Вижте прекрасната пеперуда, която тя е показала и колко лесно изглежда направата и.
Каним ви да опитате и да ни покажете направените от вас картички с пеперуди в ТАЗИ ТЕМА във форум Картичкофурии. Имате време до 11 април, когато Стефка ще си избере един от вас, който ще разказва за своята любима техника през месец май.
Ако имате някакви въпроси към Стефка можете да ги зададете в ТАЗИ ТЕМА във форум Картичкофурии.

А това е нейният разказ:

    
Благодаря за поканата да гостувам в тази рубрика като споделя любима техника!
Дълго мислих коя точно да е, защото любими техники имам много. Накрая реших да изненадам всички с куилинг ;-) като покажа един от начините по който правя пеперуди и водни кончета, защото тази техника наистина ми е от най-любимите и често ме питат как крилцата стават еднакви.
Тайната е в едновременната направа на двойките крилца.
Има (и аз самата ползвам) много различни начини за правене на куилинг пеперуди. Тази, която ще покажа е със скелет направен на гребен. Всъщност гребен може и изобщо да не се ползва, но с него става по-лесно.


Произволно намотавам на гребена едновременно две лентички – така „скелетите” за лявото и дясното крилце стават еднакви. Обикновено докато ползвам гребена не слагам лепило и чак след като сваля елементите и притисна за да се фиксират сгъвките (долу ляво на картинка1) лепя само в точката, където се допират всички лентички. Оставила съм свободния край да си стърчи, за да го ползвам после да обвия цялото крилце, но това не е задължително – може да се ползва нова лентичка.

След като скелета е готов от избраните цветове си навивам двойки елементчета и започвам да попълвам с тях, като ползвам много малко лепило за фиксация, колкото да не изпаднат елементчетата като вдигна крилото. Тук можете да развихритефантазията си както с използването на най-разнообразни елементи, така и с местата на които ги слагате... само не забравяйте каквото има на едното крилце да го сложите и на другото.


След като всичко е попълнено хващам заедно двете крилца и облепям с остатъка от лентичката, като едновременно стягам с лентичката и притискам с пръсти до получаване на формата на крилцата. Добре е с обвивната лентичка да се облепи поне два пъти целия контур. Ако при попълването сте ползвали много лепило е възможно крилцата да не се поддават лесно на деформация и елементчетата много да се намачкат. След изсъхване на лепилото формата не се променя. По същия начин правя и втората двойка крилца.


Накрая ги залепям към тялото и оставям лепилото да изсъхне хубаво преди да местя. Карфиците използвам, за да не се движи тялото докато намествам и притискам крилцата. Старая се да има лепило на възможно повече площ - включително между крилцата.
Никога не знам как ще изглежда готовата пеперуда докато не събера всички елементи.
Пеперудата вече е готова! Малко цветя, фон и ето я картичката, на която кацна:

Пробвайте, не е трудно!

Очакваме да ни покажете и вашите пеперуди и картичките, които сте украсили с тях.

2 коментара:

nuschinka каза...

Олеее... Стефче това, което показваш изглежда доста лесно, да видим като се захвана как ще е. Обещавам, че ако ми остане малко свободно време ще опитам твоята пеперуда :*

Ганима каза...

След този прекрасен урок може и да се престраша да опитам да навия една пеперуда :). Благодаря!