28 ноември 2011 г.

На фокус в Картичкофурии ...Sizzix Big Shot -Машина за рязане и релеф.


Sizzix Big Shot - е невероятата машинка за рязане и релеф. С черно и розов дизайн ,елегантна и компактна машинка. Работи с всички размери папки за релеф на Sizzix и напълно съвместима и с други папки за релеф.
Машинката е тип валяк, с който придаваме релеф ,режем - картон ,мукава, филц и др. текстилни материи в зависимост от шаблона, който използваме. Идеална за създаването на картички , албуми, детски проекти, рамки за картини и др. Съвместима е с всички видове предлагани на пазара метани шаблони за рязане и папки за ембосинг.

Когато си закупим машинката тя се състои от чифт стандартни подложки за рязане .

Има два размера подложки за рязане в зависимост от вида на шаблона който ползваме.
Обикновени подложки, които са от комплектовката на машината и подложки XL размер ,които са необходими за XL шаблони за рязане на Sizzix.

Освен машинката която вече казахме, че се състои от чифт стандартни подложки и една папка на нас ни трябват и Силиконова подложка и Ембосинг подложка .


Силиконовата подложка е мека гумена подложка, която е изключително необходима за ембосване с металните шаблони.

Ембосинг подложката е с твърда структура -дебелина около 4мм. Тя също ни е необходима за ембосване с металните шаблони.
Силиконовата и Ембосинг подложката се използват заедно за получаване на ембосинг ефекг при работа с метални шаблони.

Как се използва Big Shot с метален шаблон? 

Сега ще разясним как се работи с Big Shot и металните шаблони за рязане.

По следния начин:
1. Поставяме стандартната папка на отвора .Върху папката поставяме стандартната плексигласова подложка .
2. Поставяме картона (или материала, с който ще работим).
3.Поставяме металния шаблон върху картона с режещата част надолу .
4.Вече върху поставения шаблон слагаме и втората плексигласова подложка и завъртаме бавно дръжката докъто премине по цялата дължина на машината.

5. Вече изрязания елемент обръщаме така ,че металния шаблон да е отдолу на плексигласовата подложка , а картона да е върху него .Важното в случая е че задължително трябва да отместим TAB 2 и подложката да легне на TAB 1 .

6. Стандартната папка на TAB 1 ,металния шаблон върху него с режещата част нагоре а върху него да е картона .Тогава вече слагаме Силиконовата подложка и върху нея поставяме и Ембосинг подложката .БЕЗ ВТОРАТА СТАНДАРТНА ПЛЕКСИГЛАСОВА ПОДЛОЖКА.
Важно е да отбележим , че ако оставим папката със всички табове ще си нарежем силиконовата подложка или изобщо няма да успеем да направи оборот на завъртане .
Завъртаме по описания вече начин
И получаваме този резултат : Прекрасени релефни пеперуди . Без Силиконовата подложка и Ембосинг подложката не можем да постигнем желаният от нас ефект.


Няма никакво значение с коя марка метални шаблони изрязваме важното в случая е да се спазва начина и подредбата на елементите при работа с машинката .


Big Shot е машината с големи възможности за работа . Достатъчно е само малко фантазия и въображение и помощта на Big Shot изработваме перфектни проекти.

6 коментара:

wicky каза...

Еййй! Чудесна машинка! А шаблоните, само готови ли могат да се ползват? Ще е супер, ако има как да си направим и шаблон!

Unknown каза...

А някой знае ли къде се поправят, по възможност във Варна?

Картичкофурии каза...

За съжаление няма сервиз за тези машини. Отваряте я, виждате какво се е повредило и си търсите такава част или някой да ви я направи. Можете да се свържете и с Мая Филчева. Тя може да ви даде координати на човек, който изработва части за тези машини.

Unknown каза...

Благодаря!

Unknown каза...

А как става рязането на филц с такава машина? Трябват ли някакви специални подложки?

Картичкофурии каза...

Не са необходими специални подложки. Повечето щанци режат филц, особено от по-тънкия. По-добре е да го режете с щанци, които не са много детайлни.