28 август 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 8 Есенни листа

Въпреки, че все още е лято при нас в Картичкофурии вече можете да започнете подготовката за есента с Тема 8 от Лятна Картичкофурийска Академия 2017г. - Есенни листа.
Урочето как да си направим есенни листа и как да използваме листа в нашите проекти подготви за нас Картичкофеята Ели - Усмихната Сръчковка.

Есента наближава, а с нейните багри и картичките стават листопадни. Днес ще ви дам три идеи как есенните листа да станат красив акцент в проектите ви.

1. Листа от амбалажна хартия.
И цветът, и материалът на амбалажната хартия са прекрасни за направата на листа. Изрязвате листата по разпечатан от интернет шаблон, намачквате хартията, после я изпъвате и с помощта на гъбичка оцветявате цялото листо с мастило (аз използвах дистрес такова). Ако работите с дистрес, можете след оцветяването да пръснете няколко капки вода, за да изглежда листото още по-пъстро. Накрая изпъвате/изглаждате добре готовото листо (аз използвах основата на биговачката си).


2. Листа от картон и оцветяване със сухи пастели.
От светъл (най-добре бял) едноцветен картон (220 – 300 гр.) изрязвате различни форми листа по шаблон. Надрасквате „жилки” с биговачка/инструмент за придаване на релеф и оцветявате с 2 – 3 цвята/нюанса сухи пастели всяко от листата. Намазвате с лепило С 200 (аз лично ползвам това на „Леко” – идеално ми пасва като консистенция) с капка с големина на грах и разтърквате цялото листо с кръгообразни движения. Аз не ползвам четка, а пръсти – мисля така става най-добре. Лепилото леко втечнява пастела и помага за прекрасната преливка на различните цветове, като в същото време запечатва цвета и придава гланц на листото. Ако разполагате с дистрес или друго мастило, можете да дооцветите с него ръбчетата на листото. Имайте предвид, че вече запечатаната с лепило повърхност е хлъзгава и трудно задържа мастило, но също дава възможност за по-дискретно и красиво оцветяване. Така че изпробвайте и двата варианта и вижте как повече ви харесва – намастиляване на ръбчетата преди или след „запечатване” с лепило.



3. Хартия, напечатана с истински листа.
С помощта на акрилни бои и гъбичка намазвате обратната страна на живо листо. Цветовете и преливането им са в цялата красота на въображението ви. Притискате оцветеното листо към картон (аз ползвам акварелен). Комбинирането на листа от различни растения или дървесни видове, както и работата с няколко цвята в есенна гама, ще направят изработвания от вас десен наистина пленителен. Самия фон, върху който ще полагате листата, може да е или предварително оцветен (както направих аз), така и можете да го добавите в последствие, след напечатването на листата, като работите с малко вода и внимавате да не заличите контурите на вече готовите листа.



А ето и какво се получи с направените по този начин листа:


Желая ви вдъхновено творене!


Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 и условията за участие в нея можете на научите от ТОЗИ пост.






1 коментар:

Поли Христова каза...

Прекрасно уроче!Готовите листа са удивителни,съвсем като истински :)!БРАВО!