29 май 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 2 - Консултантските съвети на Татяна Попова

Тече второто Картичкофурийско албумено предизвикателство "Дамски албум"
и за ваше вдъхновение и помощ ви представям Консултантските съвети на Татяна Попова.

Как да подредим местата за снимки по страниците на нашия албум?


Когато конструирате тялото на албума и вече сте подбрали дизайнерските хартии, идва време да обмислите как да разположите местата за снимки в него. Всички вече се научихме да правим водопадно отваряне, тип хармоника, вратички като крила на гардеробче или любимите въртележки, но как да ги ориентираме? Аз се старая да редувам пейзажно с портретно ориентиране, или така да се каже – хоризонтално и вертикално. Това създава впечатление за раздвиженост на снимките.

Изработване на джобове – могат да бъдат плоски – слагам тъничка следа лепило само по края на основния картон. Могат да се изработят и обемни – оставям си резерва от 1 см за подгъване под дизайнерската хартия, така в джобчето може да се поберат доста снимки и бележки. Може също да се направи разрез на дизайнерската хартия и в този разрез вкарвам лентичка, изрязана с бордюрен перфоратор за украса на джоба. Джобче може да се скрие и под някоя снимка или механизъм.

При водопадното отваряне на снимките се налага самият механизъм да се придържа, за да не се повредят снимките при отварянето. За тази цел може да прокараме под цялата конструкция панделка, канап, восъчен конец. Може също да се използват и „райберчета“-аз ги изработвам от картон, но се продават и анкери, има ги по нашите он-лайн магазинчета.

Този тип придържане/завързване може да се използва и при снимки, които се отварят като вратички наляво, на дясно или нагоре и надолу.

За местата на снимките – харесва ми всяка снимка да бъде рамкирана с допълнително картонче-използвам едноцветен картон, който е същият, с който изграждам тялото на албума, като размерите на всяко картонче са по-големи с 1 см от снимката. Ако снимката е с размери 9/13 см, картончето ще бъде с размери 10/14 см.

Възползвайте се от съветите на Таня и се включете с вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 2 "Дамски албум". Очакваме ви до 30 юни.

Няма коментари: