27 април 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - Консултантски съвети от ЕМ

Ето и още консултантски съвети от консултанта на Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" Милена Йорданова - ЕМ.

Как да избегнем цепене на картона?

Един много често срещан проблем при изработката на албум е цепенето на картона. Разбира се, ако искаме да направим красив и стабилен албум е неизбежно да не ползваме красиви и плътни картони. Но когато те се нацепят това обикновено води до много усложнения и преправяния, за да се прикрие. За това ето няколко съвета, които се надявам да са ви полезни:
1. Избягвайте да опаковате кориците на албумите с с много дебел релефен картон или картон с ефекти, каквито са перлените. Тези картони са много по-склонни да се цепят от по-меките гладки картони.
2. Ако работите с картон, които е склонен да се цепи (например перлен), навлажнете леко картона, преди да го сгънете. Това ще отпусне структурата на картона и той ще се сгъне по-лесно. Внимавайте, обаче, да не го накиснете прекалено и да не стане твърде мек, защото тогава се разкъсва.
3. Използвайте по-широка и не много дълбока биговачка. Има много различни уреди за биговане и е важно да намерите такъв с по-широко острие или топче. Често много тънките биговачки не смачкват картона (както се очаква), а го продират. Ако улеят на тримерът, с който биговате е много дълбок и тесен, това също е предпоставка за продиране на картона. Опитайте да запълните част от улея или да подлагате два листа картон, когато биговате, за да избегнете нацепването.
4. Сгъвайте на правилната страна. Когато биговате едно парче картон от едната страна на картона се получава вдлъбнатина, а от другата - издутина. Правилният начин на сгъване е да прегънете картона така, че издутината да остане от вътрешната страна, а вдлъбнатината да изпъкне на вън.
5. Ако ползвате по-плътен картон за опаковане на кориците, първо го биговайте, точно по ръба на мукавата. Така ще създадете една линия, по която да върви сгъвката и вероятността да се нацепи става по-малка.
6. Едно от местата, където най-често се получава сцепване е луфтът между гръбнака и кориците. За да избегнете сцепване там винаги оставяйте подходящо разстояния между парчетата. Това в зависимост от дебелината на картона с който опаковате може да варира между 2 и 2,5 пъти дебелината на мукавата, която ползвате за кориците.
7. Ако се притеснявате от сцепване след време може да намажете всички ръбове с акрилен лак мат. Това помага не само да се предотврати сцепване, но и запазва ръбовете чисти и красиви за по-дълго.

Очакваме да видим вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" до 8 май.

Няма коментари: