7 юли 2016 г.

Как да си направим ... Житен клас/ Поли Христова

Привет на всички :)!
Отдавна бях обещала на Деси да направя малко уроче свързано с картичкоправенето ,но дълго време не намирах повод за такова, защото не правех някакви чудеса ,които никой не е виждал в интернет. И сега ако очаквате чудо, сигурно ще ви разочаровам, но днес все пак ми се наложи бързо да реагирам и да направя житни класове по мой метод, като не претендирам че го няма някъде в интернет, но аз просто нямах време да се ровя там.
Трябваше да направя картичка за рожден ден като тематиката на празника изискваше на нея да има букет от полски цветя със задължителен елемент житни класове.Въпреки многото материали които имам, винаги нещо нямам и в случая нямам нито щанца на житни класове (заглеждах я по едно време, ама прецених че е ненужна инвестиция :)) ,нито китка истински изсушени такива, нито китка ръчно изработени, каквито съм виждала някъде по магазинчетата (ама кой да предположи ,че ще ми потрябват, пък и доколкото имам спомени бяха доста скъпи). На вас може и никога да не ви се наложи да правите това, но реших все пак да споделя.
Материалите са по скоро подръчни средства-тишу хартия ,която предполагам всеки си е прибрал отнякъде, лепило, ножица, мастило с подходящ цвят.
Нарязвам ленти от тишу хартията с приблизителни размери 9х1.5 см. Намазвам си пръстите с лепило (пригответе си мокри кърпички наоколо) откъсвам съвсем дребни парченца от тишу хартията и ги оформям на малки топченца които ще играят ролята на житените зрънца.Вземам една лента хартия, с намазан пръст с лепило минавам по дължината и слагам едно топче в средата и завивам като бонбон
и така докато навия всичките -за един брой използвах около 12-15 ленти и топчета.
Започвам да събирам зрънцата в клас като първоначално вземам три броя по показания начин,
залепям дръжките с намазани с лепило пръсти и започвам да добавям другите като след всяко добавяне на намазаното с лепило зрънце с дръжка завивам дръжката както е показано тук.
На края завивам стегнато всичките дръжки с притискане като внимавам да не ги скъсам .Това са готовите два житни класа.
Вземаме ножицата и подрязваме осилите (израстъците на зрънцата) като се стараем да имат приблизително еднаква дължина за да се получи търсената форма.Това е крайният резултат
и оцветяваме с тампонче и мастило за да има "узрял" вид :):):)
От по дълга и широка около 3см лента от тишу хартията си правя две дръжки с които ще удължа класовете.
Ето малко снимки от сглобяването и готовата картичка.
Всъщност са две картички
-едната, която направих за рождения ден, и втората за да снимам урочето ,след като ми се получиха добре, според мен, житните класове :):):).
Усмивки и слънчево настроение за всички вас!

Поли  Христова

6 коментара:

Te4eto каза...

Браво, Поли! Браво Христова!
Много находчиво и ефектно! Супер!

Aby каза...

Много оригинална хрумка! Браво!

BEARKIS каза...

Чудесно е урочето и подходящо за сезонните работи :) !Благодаря за усърдието!Поздрави!

krechi каза...

Много креаривно, браво Поли! Ще се пробва!

Toni каза...

Чудесни са ти се получили класовете!!! Много ми харесват. Браво. Аз първоначално помислих, че топченцата са оризови зрънца, чак после прочетох. Та, може би ще стане и с ориз, да си спестиш поне малко джвъчкане :)
Благодаря ти за чудесното уроче!

vania каза...

Много оригинално ! Браво Поли !