7 април 2015 г.

Картичкофурии представя ... marie/Мария Ганчева

Гостенка на Картичкофурии представя... е една много талантлива майсторка на картички, от чийто нежни и елегантни творби много се възхищавам. Запознайте се отблизо с Мария Ганчева:

1. Представете се и разкажете нещо за себе си ?
Трябва да призная, че за мен е голяма чест да ви гостувам в рубриката „Картичкофурии представя...” и то точно в месеца през който е рожденият ми ден. Благодаря ви мили фурийки .
Казвам се Мария Ганчева и съм от Сливен. Но повече от 20 години живея в София. Омъжена съм и имам една прекрасна дъщера-Ралица.

По образование съм инженер - магистър по геодезия, завършила съм УАСГ. Работя по една по-тясна част от специалността си – фотограметрия. Зная, че за повечето хора това е един непонятен термин, но тук не е мястото да говоря за това. Мога само да добавя, че обичам професията си , не е нито скучна, нито много натоварваща (освен за зрението) и ходя с удоволствие на работа.
Като дете от първи до седми клас ходех на кръжок по рисуване ( тогава така се казваше на извънкласните занимания) в пионерския дом. Като дете съм участвала в олимпиади по рисуване, имам награди и съм ходила на международен лагер в Чехословакия- пак по рисуване.Едновременно с това ходех и на математика и олимпиади по математика. Така че, когато дойде момента да избирам училище , в което да продължа със средното образование, реших , че няма да ставам художник или пък учител по рисуване. Отказах да кандидатствам в художествената гимназия и изцяло зарязах рисуването. Продължих обаче да се занимавам с математика. Но явно ,човек винаги се завръща към нещата , които го привличат . Така гледам на моето хоби - картичкоправенето като някакъв вид завръщане към изобразителното изкуство.

2. Какъв ви е ника и от къде произлиза? Ника ми е MarieRaly- от Марие така ми казваха в училище; и Raly-името на дъщеря ми.

3. Имате ли блог и кой е той, кажете нещо интересно относно създаването на блога си? Да имам блог http://marieraly.blogspot.com/. Направих го преди около 3 години, за да мога да споделям нещата, които правя и да участвам в огромната общност на картичкотворящите.

4. От кога правите картички и как започнахте?
Трябва да отбележа че винаги съм правила картички за близки и приятели по разни поводи. Но началото на това приключение( ровенето в нета, трупане на материали и творенето за собствено удоволствие) може да се каже, започна преди малко повече от 4 години.Последния път, когато бяхме на гости на сестра ми в Англия, Ралица за първи път видя перфоратори с различна форма от кръглата. Братовчедите и' имаха цял комплект: сърце, звездичка, листо, ръчичка и разни други, от най-малките. На нея естествено много и' харесаха, но в магазините там открихме останали само 2- сърце и звездичка. За това тя си наряза цяла кутийка дреболийки, която си донесохме с нас в България, а сърцето и звездичката купихме. Тук в книжарницата открихме , че също продават перфоратори( или пънчове), просто не ги бяхме забелязали преди. Съответно се сдобихме с още няколко: котка, цветенце. И това беше основата тъй да се каже.
После, сестра ми като си дойде през лятото, донесе 2 крафт списания, които бяха предназначени за нейна приятелка, но в крайна сметка тя не се видя с нея и останаха у нас. Това беше втората , може би случайна предпоставка.
Знаете как бавно минават зимните вечери, прибираш се в къщи , навън е вече тъмно , не става за игри и разходки. Трябва да се измислят някакви занимания, иначе децата (поне моето) седят цяла вечер пред телевизора. Така една зимна вечер не много преди Коледа седнахме с дъщеря ми да експериментираме. Тя твореше , аз и помагах.
Взехме да разглеждаме въпросните списания и се започна....

5. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?

Най-вече огромно удоволствие и удовлетворение. И нерядко бягство от реалността. В моментите , в които се заровя из всички материали и започна да творя, почти напълно забравям за останалия свят.

6. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?

Мисля, че това са дистрес мастилата! Използвам ги почти във всяка картичка. За фон, оцветяване на цветята, които правя, състаряване.

7. Предпочитаният от вас стил и техника на правене на картички?

Моят стил определено е винтидж , понякога клонящ към шаби-шик.

8. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили ?

Има дни в които не правя нищо, а има и такива, когато правя по няколко неща наведнъж . Всичко зависи от настроението и времето, с което разполагам.

9. Разкажете за своята първа картичка и ако искате можете да я покажете.

Не бих могла да разкажа точно за първата. Но мога да ви покажа едни от първите си експерименти. Когато още не знаех нищо за техники стилове ... и разполагах само с подръчните материали, намиращи се във всяка къща. Снимките , естествено са много лоши.


10. Картичката, която считате за най-хубава, заредена с най-много емоции, значеща най-много за вас. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете я ако желаете.
Тук също не бих могла да отговоря еднозначно. Едно от любимите ми неща е едно тагче за Тони –Точица. Подарък за нея, като награда за участието и в моето предизвикателство при вас 206 За всичко останало ви е необходима само любов.

Друга моя любима картичка е миналогодишната коледна картичка за сестра ми и нейното семейство:

Също тагчето за имения ден на дъщеря ми
и за първи юни:

Тагче за рождения ден на моята шефка и бих казала приятелка. Тя също има рожден ден този месец. А това тагче и го подарих за миналогодишния рожден ден

Картичка за рождения ден на сестра ми:

Един от любимите ми експерименти. Много се забавлявах, докато майсторих тази тиква:

Момчешко тагче. Начало на елюбовта ми към папките за релеф

Коледна украса:

Още една любима моя коледна картичка, правих я за дъщеря ми тази Коледа:

И една от последните ми картички, в зелено. С големите цветя, които напоследък правя:

Още една картичка с любимите ми напоследък цветя. Когато нямам време или настроение точно за картичка, просто сядам и правя само цветя- в най-различни нюанси. По-късно винаги им намирам приложение:

11. Вашето мнение за Картичкофурии и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали?

Откривайки ви, попаднах в един наистина вълшебен и омаен свят. В същото време и много полезен, потребен и вдъхновяващ.Прекрасно е, че Ви има! Пожелавам ви от все сърце още дълги години да запазите цветно, красиво място и вълшебството в него!

3 коментара:

Art With Heart каза...

Ох, Мари!!! Майстор си ти на цветята! А картичките с тях са прекрасни! Много ми беше приятно да науча повече за теб. Прегръдки.

Kati каза...

Мари, много приятно ми беше да се запозная с теб, макар и само виртуално за сега. И да знаеш аз как съм те кръстила - Мари с цветята. Имаш уникални цветя, толкова красиви и истински. Обичам да ги виждам във всеки един твой проект.

BEARKIS каза...

Голямо удоволствие, да науча още за теб и отново да се наслаждвам на творенията ти! Поздрави!!