6 ноември 2012 г.

Как да си направим... 11 Как да използваме за нашите картички подръчни материали Kakichka/Кати

Вижте чудесните трикове и урочета, които ни е подготвила Кати /Kakichka/

С огромна страст и усърдие си събирам различни уроци, видео и снимки на тема как да използваме за нашите картички подръчни материали. Някак си все се страхувам, че ще се събудя някой ден и всичките ми кутии със съкровища ще са изчезнали (мъжа ми все пак не от желязо) и ще се наложи да правя от нищо нещо. Досега обаче много малко неща бях пробвала, но този уикенд наваксах и реших да споделя някои хитрини с вас.
1. За грунда или така нареченото ГЕССО чета отдавна и накрая се наканих да си го купя. Вместо гесото си взех българско подобие на Кобалт за около 6 лв от Шипка 6. Върши добра работа и аз лично го използвам много, особено когато налепя стари вестници за основа и отгоре го намацам хубаво с грунда, леко оцветен с водни боички. Пробвах обаче и техниката на печат с грунд, каквото виждате на снимките. Идеята е да боядисате с различни цветове бои основата, после с ембосинг мастило и пудра да отпечатате избраната картинка и да замажете отгоре с тънък слой грунд. Печата изпъква и се виждат и цветовете отдолу. Става по-красиво с един голям печат, който да е център на картичката, но аз нямах такъв...

2. Друга моя страст напоследък са ръчно правените фонове. Изпробвала съм различни техники с водни и акрилни бои, спрей със спирт и степче, с ембосинг пудри... но днес пробвах и с кафе. Оцветих хартията с кафе и после щедро я наръсих с морска сол. Направих същото и с друга, нарисувана с водни бои. След като изсъхна махнах солта и там където е била тя, останаха забавни петна. Особено с кафето много ми хареса, хартията изглежда автентично стара и изцапана.

3. Домашно правени печати. Тези са изрязани от гумички с помощта на скалпел. Както виждате, много са далеч от съвършенството, но пък това им е чара. Последния е с намотани около гумата ластичета. Ефектът ми допадна, ще го пробвам и с по-голяма повърхност.

4. Стенсили. Покрай арт-журналите се впечатлих от красотите, които може да направи човек с шаблони и един спрей или мастило. Само че тези по магазините са безбожно скъпи. Затова редовно прибягвам до самоделки - не изхвърлям вече никакви картонени кутии, от тях стават чудесни шаблони - изрязвате си на ръка или с пънч формите и използвате многократно. Другото е с различни мрежи ( тази е от изолацията около блока) и всичко дето е на дупки - получава се страхотен ефект за фон.

5. Тук имах идея да ви покажа как да разнообразим един печат като го направим на тухлички. Не ми се получи много, но все пак да опиша стъпките. Първо отпечатвате изображението. После го нарязвате на лентички 1-2 см. и внимавате за посоката ( аз моята пеперуда я нарязах не както трябва). После може да си разчертаете или направо да режете тухлите - първия ред започва с 2 см, втория с 1 см и после пак през 2 см за да се разминават. Накрая минавате всяко парче с дистрес мастило по краищата ( голяма играчка и внимавайте да не разбъркате парчетата, че няма оправяне) и залепвате.

Това са накратко няколко идеи, със сигурност вие имате не по-лоши и ще се радвам да ги споделите.

3 коментара:

district2 каза...

Много харесвам тези идеи...

Villi каза...

Страхотни идеи както винаги:))) Благодаря:)))

Познавате ме като "Точица", "щурчо", "Елфи", "КрасИва" или може би не ме познавате? каза...

Кати, ти си знаеш,че съм ти голям фен точно на умението да създаваш от ВСИЧКО ...НЕЩО РАЗЛИЧНО, при това с огромна лекота.
Продължавай все така с експериментите. Аз пък ще следя с интерес нещата, които правиш, защото са уникални и носят твоята безгрижност и в същото време организираност..