22 януари 2013 г.

Как да си направим ...14 Работа с дигитални печати / Диляна

Как да работим с дигитални печати ни показва госта в рубриката Картичкофурии преставя... през месец януари - Диляна.

Дълго време мислих какво да ви покажа, с което малко или много да ви бъда полезна. Мислех да ви покажа как оцветявам, стъпка по стъпка, но тъй като съвсем скоро започвам серия от видео уроци, не сметнах за нужда да го правя. И тъй като отдавна, още от лятото, обещавам да ви разкажа за работата с дигиталните печати, ето че най-накрая дойде и техния миг.

Накратко за дигиталните печати

Сигурна съм, че повечето от вас знаят какво е дигитален печат, но тъй като съм получавала въпроси от различни момичета за това какво е това „животно”, ще обясня накратко. Дигиталните печати са черно-бели изображение с висока резолюция (300 dpi), най-често използвани от крафтъри. Всичко, което трябва да направите, е да ги свалите на компютъра си, да ги отворите с програма по ваш избор и да ги разпечатате. Дотук добре, важно обаче е да се знае, че за да можете да ги оцветите, трябва да ги отпечатате на мастилено-струен принтер. Нека някой ме поправи, ако греша, но всеки път, когато опитам да разпечатам на лазерен принтер, мастилото буквално се смъква или изтърква от белия лист, особено ако е по-дебел картон, както при мен. Ето защо моят скромен опит ме е довел до извода, че най-добър резултат се постига с обикновен мастилено-струен принтер.

.PNG и .JPG
Това са най-често срещаните разширения на дигиталните печати. Много хора не знаят, че най-добрата от тях е .PNG. По-странното за мен обаче е, че много художници на дигитални печати, не предоставят този формат на клиентите си, който ще видите след малко, че е много по-лесен за работа. Разликата между .PNG и .JPG не е нито в качеството, нито в размера, а в нещо много малко, но изключително важно, особено ако искате да съчетаете/обедините два печата. За разлика от .PNG, където фона зад дигиталния печат е прозрачен, или невидим, то при .JPG е бял. Естествено, ако ще използвате само един печат, не е проблем да използвате .JPG, но когато искате да съчетаете два и преместите единия печат върху другия, то веднага ще забележите, че няма да получите това, което искате.
И за да стане по-ясно, ще ви покажа точно какво имам предвид, говорейки за разликите между .PNG и .JPG. Обединяването на два печата с разширение .PNG може спокойно да стане в MS Word и знам, че повечето от вас ползват тази програма. Ако искате обаче да обедините два печата с разширение .JPG, то тогава със сигурност ще трябва да отворите Photoshop.
Но всичко по реда си.

Обединяване на два дигитални печата с разширение .PNG
Нека първо ви покажа обединяване на два печата в MS Word, което няма да отнеме повече от няколко минути.
Стъпка 1 – Отваряте MS Word, привлачвате желания печат или давате Insert/Picture
Стъпка 2 – След като сте поставили печата, избирате Text wrapping/In front of text

Стъпка 3 – Сега е ред на втория печат, който добавяте по същия начин.

Стъпка 4 – Него искате да поставите зад първия печат, затова му давате Text wrapping/Behind text и избирате желаното място. След тази кратка процедура, имате вече създадена прекрасна сцена с два печата.

Ето какво обаче щеше да стане, ако първия файл беше .JPG, a не .PNG и за жалост в MS Word нищо не можете да промените.

Обединяване на два дигитални печата с разширение .JPG

Стъпка 1 – Отваряте Photoshop Elements и избирате File/New след това давате File/Open и избирате желаните печати. Пак ще работим с тези два печата на Tiddly Inks, като този път ще използваме тези с разширения .JPG. Всъщност само момиченцето е с такова разширение, но и единия печат ще е достатъчен, за да ви покажа как да ги обедините. След като ги отворите, трябва да ви се появят в долния панел, наречен Project Bin. Ако случайно при вас той липсва, можете да го отворите от Windows/Project Bin.

Стъпка 2 – След като сте отворили всички нужни файлове, привлачвате този с пощенската кутия върху празния файл. Можете да го преместите в желаното място с първия инструмент в левия панел, този до лупата.

Стъпка 3 – Привлачвате и другия печат с момиченцето при този с пощенската кутия, като ако забележите, че той е прекалено голям, трябва да го намалите в неговия оригинален файл, а не в привлачения. Намаляването става с Ctrl+Alt+I, като в случая аз го намалих на 800х800 пиксела. Е, положението е същото като в MS Word, нали? Почакайте да видите как ще го оправим.


Стъпка 4 – Ето я и съществената част, хващате гумичката и изтривате бялата част от лявата страна на печата, тази, която искаме да се вижда пред пощенската кутия. Не забравяйте, че трябва да сте на този ‘”layer” където е печата, от който искате да изтриете. Layer-ите се намират в долния десен ъгъл. Първо ще изтрием малка част, за да можем да приближим двата печата и да изберем как точно да бъдат поставени. Ето как изглежда леко изтритата лява част.

Можем да оставим нещата така, но ние искаме да ги приближим повече. Поставям печата така, както мисля, че ще бъде добре, като след това той изглежда така.

Стъпка 5
– И последната част е прецизното триене. Увеличавате си изображението, за да ви е по-лесно с Ctrl+Alt+плюс или от иконката с лупата и започвате да триете белия фон на печата с момиченцето. Не се притеснявайте да минавате с гумата върху печата с пощенската кутия. Тъй като не работим върху неговия layer, той няма да бъде повлиян. Ето и как изглежда финалната обработка.
Изрязвате с crop празната бяла част в дясно, записвате файла и сте готови за принтиране.
Надявам се да съм била полезна.

Благодарим на Диляна за интересният и полезен урок. Ако искате да научите нещо повече за Диляна, за нейният разказ за хобито и за картичките, които прави посетете нашата рубрика Картичкофурии представя...

Януари е месецът на Картичкофурии. На 25 януари блогът става на 3 години. По този повод ние ви каним да се включите в нашият Рожден ден.
Ще има и още изненади за всички вас, нашите приятели.

6 коментара:

KalySto каза...

Чудесно уроче, Дилянка! Ако не знаех как става със сигурност щях да се науча!
Само искам да добавя, че проблема с лазерния принтер се случва с дебел картон като този за акварел.Иначе със специалните гладки листи за алкохолни маркери няма никакъв проблем.

Диляна каза...

Кали, аз пробвах и на Neenah да принтирам, но като потъркам с пръст върху хартията, се размазва много неприятно. Може пък да е от моя принтер :-)

KalySto каза...

Ди, точно на такъв принтирам аз и нямам никакъв проблем.Направо се "родих":) А моят е обикновен лазарен Canon. Вече нищо не ми се размазва и отлюспва. Не знам дали го пускаш на програма за дебела хартия?!

Unknown каза...

Здравейте, вече разбрах каква е идеята, но иска ми се да вида и как става оцветяването. Още съм в много начален етам в правето на картички и главно ги правя с подръчни матеряли,дали бих могла да оцветя картинките с друго освен спецялните маркери? За момента немога да си ги позволя.

Картичкофурии каза...

Здравейте Екатерина,
като за начинаеща защо не опитате да оцветявате с акварелни моливи. Те са по-достъпни като цена. Ако имате въпроси можете да ги зададете в темата в нашият форум - http://kartichkofurii.com/viewtopic.php?f=13&t=4843&p=5061#p5061

Unknown каза...

Здравейте! Иска ми се да добавя нещо към това уроче, което ми беше доста полезно. Тъй като се занимавам на някаква минимална степен с photoshop искам само да добавя лесен начин за изтриване на белия фон, който го има на .jpeg - формата. Има един вид гумичка, която се нарича Magic Eraser Tool - с нея като кликнете отстрани на белия фон, изтрива всичко, което е бяло до очертанията на картинката. Ако картинката е с голяма резолюция няма проблем с "нащърбване" и изтриване на линиите :) След това остава само да го запишете във формат .png. Но все пак, ако картинката не е с хубави черни линии може и да поизтрие от тях..