21 август 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 7 - Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч

Как да намерим ново приложение на ъгловите пънчове ни учи Картичкофеята Адриана Салева. Тя подготви за нас урочето за Тема 7 от Лятна Картичкофурийска Академия - “Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч”

Безспорно дантелените салфетки и рамки внасят лукс и нежност в проектите ни, но какво да правим ако нямаме подходяща щанца или машина? Е, има лесен начин да си направим тези прекрасности и то само с един ъглов пънч, а най-хубавото е, че не сме ограничени с крайната форма на щанцата и може да си направим салфетка или рамка с какъвто размер пожелаем.


Основните материали и инструменти, което са ни необходими са:
 Картон;
 Ъглов пънч;
 Пергел или кръгла щанца ако имаме (в случая това използвах за по-бързо)


Най-напред си изрязваме кръг. Той трябва да е с размер = диаметъра на салфетката + 2 пъти височината на орнамента на пънча, т.е. ако искаме салфетката са е с диаметър 5 см, а размерът на орнамента на пънча е 1.5 см, кръгът трябва да е с размер 8 см (5 + 2 х 1.5).


За да изрежем кръглата салфетка е необходимо да махнем ъгловия ограничител на пънча и изрязваме първия орнамент (1). Продължаваме с изрязването, като гледаме отделните орнаменти да съвпаднат (2), докато изрежем целия кръг (3). Не се притеснявайте ако не се изреже перфектно, достатъчно е да изглежда добре.


За да си направим дантелена рамка трябва да изрежем концентрични кръгове (4) и ползваме средната част, която трябва да е малко по-широка от височината на орнамента на пънча (5). Изрязваме аналогично на салфетката (6).


Вече изрязаните салфетки и рамки може да оцветим по желание. Не се отчайвайте ако не се получи от първия път, а опитайте пак - резултатът си заслужава! Може да се окаже, че пънча е голям и не може да се завърши салфетката, но тази част може да се подпъхне под друг елемент. Или може да се окаже, че рамката е леко асиметрична, както се получи при мен, но това също може да се прикрие – в моя проект с рози 


Надявам се урочето да ви е било полезно и ви желая приятно забавление!

Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 и условията за участие в нея можете на научите от ТОЗИ пост.





Няма коментари: