16 април 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - Консултански съвети

Първите консултантски съвети от консултанта на Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" Милена Йорданова - ЕМ.
Как да избираме дизайнерска хартия за албумите си?
Изборът на дизайнерска хартия при изработката на албума е много важна стъпка, защото това определя цялостното усещане на албума. Ето няколко съвета, които се надявам да са ви полезни.
1. Винаги си правете груба оценка колко точно листа дизайнерска хартия ще ви трябват. Така ще знаете дали е по-изгодно да вземете цяло блокче или да си купите листи на хартия. Много често в стремежът си да спестим се хвърляме на по-големите блокчета с повечето листа. Но истината е, че ако вземате хартията само за един специален проект и не ползвате повече от половината блокче за изработката му, по-изгодно е да си купите хартия на лист. Така ще може да подберете точно дизайните, които ви трябват и ще ползвате и няма да се затлачвате с излишни количества останала хартия.
2. Уверете си, че имате достатъчно основни или по-изчистени дизайни, когато избирате конкретните листи. Натоварените и много шарени дизайни са атрактивни, но често създават усещане за претрупаност, когато са събрани на куп. За това е хубаво те да се съчетават с по-изчистени и семпли дизайни, които да ги балансират. Винаги е добре поне 40-50% от общия брой листи да са изчистени.
3. Не се страхувайте да смесвате хартии от различни колекции и марки. Комбинациите ви дават повече възможност да се развихрите. Само спазвате правилото за максимум 4 цвята, тоест когато съчетавате различните листи нека те да са в максимум 4 цвята, които естествено си отиват. Може от едното блокче да вземете само розовите десени, от другото да вземете само жълтите и бежовите, а от третото - зелените. Но не се изкушавайте да сложите и прекрасните тюркоазени листи от първото блокче. Да, те идеално си пасват с розовите десени, но в комбинация с другите четири цвята вече стават претоварени.
4. Нека темата на блокчето да не ви ограничава. Много често се притесняваме да вземем конкретно блокче, което ни харесва, защото то не отговаря на тематиката. Какво имам предвид - виждате едно прекрасно лилаво блокче, точно цветът, които ви трябва, но вие имате да правите албум за абитуриентка, а блокчето е на сватбена тематика. Няма проблем! Вземете листите от блокчето, които са неутрални и не крещят "младоженци". В блокчето сигурно има прекрасни дизайни само с флорални мотиви, точни, раета или дамаски, които идеално ще станат за една млада дама.
5. Дизайнерските хартии могат да бъдат достатъчна декорация, ако подберете листи с готови аранжирани рамки, детайли и елементи. Хубавите и добре структорирани дизайнерски хартии могат спокойно да минат без допълнителни декорации, без да изглеждат празни и недовършени. Потърсете хартии и рамки, надписи и елементи, които могат да се ползват директно за страниците ви без декорация.

Очакваме да видим вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" до 30 април.

Няма коментари: