28 септември 2013 г.

На фокус в Картичкофурии ... Пергамано техники: Работа с шаблони

Сигурно вече сте видели нашето ново предизвикателство, в което екипът на Крафт Фактори ви предизвиква да направите картички в толкова красивата техника Пергамано.
Това е тяхната втора статия посветена на тази техника.

Пергамано техники: Работа с шаблони

Шаблоните Pergamano Multi Grids са метални листове от неръждаема стомана с разнообразни готови дизайни. Работата с шаблони Пергамано позволява прецизна изработка и спестява много време, тъй-като при тях можем да пропуснем стъпката с първоначално прекопиране на контурите на определени мотиви или разчертаването на сложни растери. Използвайки металните шаблони Пергамано, можем директно да ембосваме и перфорираме. Шаблоните Pergamano Multi Grids са два вида – шаблони с орнаменти и шаблони-мрежи.
Шаблоните с орнаменти са в различни стилове и на различни теми, като цветя, пеперуди, детски, коледни, викториански и други. Повечето шаблони комбинират няколко орнамента и няколко рамки.
Шаблоните Multi Grid във вид на мрежа са с прави или диагонални редове от дупчици, разположени на еднакво разстояние във всички посоки. Тези шаблони позволяват лесно и прецизно запълване на по-големи пространства от дизайна или обрамчването на краищата с различен растер. Има също фигурални мрежи с повтарящи се мотиви, които могат да се наслагват до безкрайност.
С шаблоните Пергамано можем лесно и прецизно да прилагаме техниките на ембосинг и перфориране.
Независимо дали придаваме релеф или перфорираме, първата стъпка винаги е да закрепим пауса за шаблона, за да не се размести, докато работим. Когато използваме шаблон за да придадем релеф, поставяме пауса върху шаблона, като лицето на дизайна остава от долната страна на пауса. Придаването на релеф става с инструменти за ембос с различна големина на топчето, в зависимост от дизайна.
Контурите се ембосват с инструмент с по-малко топче.
За по-големите точки, капки и други фигури използваме инструменти за ембос с по-голямо топче, за да не скъсаме пауса и да ги запълним по бързо.
За по-голяма прецизност краищата на тези фигури се повтарят отново с инструмент за ембос с малко топче.
Когато използваме орнаментални шаблони Pergamano за перфориране, най-лесно е след като сме ембоснали фигурата просто да обърнем шаблона заедно със закрепения за него паус и да перфорираме пауса през шаблона върху мека подложка за перфориране. Прокарваме последователно инструмента за перфориране през дупчиците на шаблона, докато пробием пауса. Получават се прецизно разположени, еднакви по големина кръгли перфорации. Инструментите за перфориране Пергамано съвпадат идеално с шаблоните Пергамано.
Ето и крайният резултат. Пеперудата може да се изреже и да се апликира върху картичка, подарък или друг проект.
Освен да перфорираме, можем също само да ембоснем точките за перфорация, което създава друг, по-различен вид ефектна декорация.
При перфориране с шаблони във вид на мрежа е по-лесно да поставим пауса с лице нагоре върху шаблона.
Перфорираме пауса, като държим инструмента за перфориране изправен. Можем да запълним очертаното пространство с перфорации, или като следваме определен растер.
Шаблоните Pergamano Multi Grids са незаменими, когато искаме да запълним по-големи пространства с перфорации с различен растер.
С шаблоните Pergamano във вид на мрежи можем лесно да създадем свои модели от фигури и растери, подходящи за оформянето рамки, бордюри, ъглови и централни орнаменти.
Шаблоните Пергамано спестяват много време, позволяват изключително прецизна изработка и намират приложение в най-различни проекти.
Използвани материали и инструменти:
Паус А4, 150 гр – Натурален
Шаблон Pergamano Multi Grid 17 Пеперуди
Шаблон Pergamano Multi Grid 19 Диагонал
Шаблон Pergamano Multi Grid 06 Орнаменти
Инструмент за ембос Pergamano 1,5 мм
Инструмент за ембос Pargamano 3 мм
Инструмент за перфориране Pergamano
Подложка за ембос
Подложка за перфориране
Тиксо за временно закрепване
Можете да откриете шаблони Pergamano Multi Grids, както и всички други необходими инструменти и материали за пергаментово изкуство в нашия магазин.

Няма коментари: