16 юни 2011 г.

Как да си на правим ... 3 Сватбени картички PERGAMANO - Даниела Цонева

Днес в нашата рубрика Как да си направим... гостува една много талантлива млада дама - Даниела Цонева. Тя изработва много красиви картички в техниката Квилинг. Много ми е приятно да кажа, че тя е моя съгражданка.

Някой от вас вероятно вече са видели нейният урок за картичка в техниката Pergamano - Пергамано. Това е техника за изключително красиво и ювелирно пренасяне на изображение върху паус. За всички, които са го пропуснали тя бе така любезна да предостави урока си и за архива на Картичкофурии:

Здравейте!
Дойде ред и на сватбените картички. Оказа се, че техниката pergamano е особено подходяща за изработването на картички за сватба. Може би ефирността на пауса дава това усещане. Правила съм много картички в различен стил, но тези стоят някак по-нежно от останалите. Не съм усвоила изцяло тази техника, и пътят който съм извървяла е много дълъг до постигането на сегашните резултати. Опитът и грешките са най-добрият учител. В интернет има много видео уроци и обяснения, но докато не се пробваш сам и не сгрешиш, много неща остават неразбрани.
Скоро правих картички за сватба и на поредната се сетих да снимам стъпка по стъпка пътя на изработка, за да го споделя с вас, а тези, които се се впечатлили от това изкуство - да ги насърча да опитат.
Ето завършената картичка, а след това ще покажа и как се прави:


Като начало - избираме си картина, която да нарисуваме върху пауса. Интернет пространството е пълно с такива изображения, а тези, които им се отдава да рисуват - могат да си нарисуват сами своето изображение. Аз съм си разпечатала тази картинка с гълъбите. Вземам лист паус с голям грамаж (примерно 150g/mm2), защото по-тънкият по-трудно се работи. Изисква много опит, за да не се пробие или нацепи...
Аз закрепвам пауса върху изображението с индекс листчета . Те се разлепват лесно и не оставят следи, но вие можете да ползвате за закрепване кламери например.

 След закрепването на пауса, мога да започна копирането. Използвам бял маркер с тънък писец. За панделката и розите използвам златист маркер. Очертавам контурите на изображението, като внимавам да не размажа и разнеса още мокрите очертания с ръка. Тук на снимката съм очертала единия гълъб с бяло и цялата панделка със златисто.
  
Вече съм очертала всички контури и мога да отлепя пауса от листа хартия. Сега започва трудната част - ембоса.

Трябва преди това да изчакам добре да изсъхне мастилото, защото маркерите които ползвам са много течни и по-бавно изсъхват. Ако не ги изчакам рискувам да пренеса мастилото върху повърхността за ембосване, а на пауса да не остане никакво мастило. Това е така, защото ембоса се прави на гърба на пауса.
Необходима е мека и гладка повърхност, върху която ще ембосваме. В youtube имаше различни предложения - тефтер с мека кожена подвързия, специална кожена подложка, балатум с дунапренена подложка... Аз си намерих стара подложка за мишка, която е много удобна, първо защото е черна и добре се откроява рисунката върху нея и второ - изработена е от вид дунапрен, който е много плътен и гладък, не е прекалено мек и не много твърд.


Уреда за ембос, който ползвам съм си го купила от ebay преди време. Много е удобен, защото е компактен. Представлява дръжка с ергономична форма и няколко сменяеми накрайника. Ако сте решили да се пробвате в тази техника, но нямате средства за да си купите нужните инструменти, ще ви споделя с какво започнах да се уча. За тънките контури използвах изписан химикал. За по дебелите очертания и за светлосянката използвах карфица с голяма глава, забита в коркова тапа, която служеше за дръжка. А за най-голям размер използвах капачка от флумастер , която е заоблена и без ръбове.

Тук на снимките съм показала как изглежда изображението погледнато откъм гърба и после как изглежда от към лицето на картичката. Предполагам виждате разликата. Линиите, които не са обработени с ембос уреда са все още плоски, а тези, които съм минала са релефни.Вече съм минала по всички контури с най-малкия накрайник. Не се притеснявайте че пауса се е огънал. това е нормално. Като приключите работа и го фиксирате върху картона - няма да се огъва :)

Сега следва запълване на панделката и щрихите по крилата на гълъбите и цветята. Това се прави с по-голям размер топче или карфицата.Щрихите се правят с къси отсечени движения на ръката. Поставяте топчето на уреда в близост или върху контура и с много лек натиск само в едната посока правите "камшични" движения на ръката, като натискът в началото на движението е по-силен, а в края по-слаб, даже повдигате уреда изцяло. Не знам дали го описвам добре, идеята е да не се натиска уреда постоянно до края на линията за щриховане, а само в началото. С опита ще свикнете да ги правите все по-добре.

На моята картичка съм решила някои области от рисунката да бъдат изрязани. Това е за по-добро подчертаване на основното изображение - гълъбите. Подложката от картон върху която закрепвате рисуван паус е добре да бъде с по-тъмен цвят за по-хубаво открояване на изображението. Сега ще покажа как изрязвам пауса. За целта използвам шило, с което правя дупчици, близо една до друга. Ако нямате специалните шила за pergamano, които са много удобни и в различни форми, можете да си направите собствено шило. Аз ви предлагам тънка игла от спринцовка. Върхът и е много остър и добре пробива пауса без да го нацепва. Аз си набодох иглата в коркова тапа хем за дръжка, хем да ограничи огъването на иглата, понеже е много тънка и дълга. За подложка при пробиването използвам коркова такава. Пробиването се извършва от лицевата страна на рисунката.След като сте пробили по целия контур на областта, която ще се изрязва, с малка тънка ножичка започвате да клъцвате между всеки две дупчици и така по целия контур. Очертаната област се отделя от изображението и на нейно място се появява хубава назъбена дупка... :)
Следва закрепване върху картичката и разкрасяване с брокат, перли, стикери и каквото друго прецените...Това е от мен!

Надявам се да съм била полезна на начинаещите и не-толкова начинаещи крафтъри.
Ако урочето ви е харесало, ще бъда благодарна да споделите вашето мнение.
Също така ще се радвам ако пробвате техниката и в коментарите ми под тази публикация да посочите линк към вашия блог с готовите проекти и картички.

Искам да благодаря на Даниела за чудесния урок и се надявам, че след като го видяхте много от вас ще се престрашат да изпробват тази толкова интересна и красива техника.

Картичкофурии ви кани, ако имате направен вече урок или идея за такъв да се свържете с нас. Би било чудесно, ако съберем архив от интересни идеи и техники, който да може да бъде полезен за всички нас.

8 коментара:

Рени каза...

Много ми харесва урока.Изключително разбираем и подробен.Техниката е невероятно финна и деликатна-изисква се голямо търпение и внимание.Картичките стават много нежни с такива картинки.Бих искала да се пробвам,но скоро май няма да е...

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

Много подробен и разбираем урок, Дани!Благодаря! Засега залитам по тази техника само с гледане, но май ме засърбяват ръцете да пробвам....Радвам се, че показа урока....А иначе...картичката е невероятно нежна и красива! Поздравления!

Donika каза...

Дани страхотна си, много ти се радвам за новото увлечение по pergamanoл Изисква доста търпение и внимание, а ти се справяш направо невероятно. Поздравления.Много се радвам всеки път като видя нещо публикувано от теб. Успех ти желая от сърце!

Dani каза...

Благодаря на картичкофурии, че предоставят място за споделяне на техники и тънкости в нашето изкуство!
Благодаря на всички, които четете тази рубрика и оставяте вашите коментари - това може само да ме радва, защото уроците в нея са събудили нечий интерес и са били полезни някому.
Успех на престрашилите се да пробват нови техники и съвсем скоро очаквам да видя първи стъпки в изработката на цвете, кутийка сърце или картичка с пергамано дантела...
Пожелавам на всички много здраве и много творчески успехи, а на рубриката "Как да си направим" - да "порасне" !

Валя Калпакова каза...

Дани,аз гледах урока в блога ти преди 1 седмица и от тогава съм запалена по пергаманото. Направих си инструменти по мастер клас от рускините. Вече съм направила първите си дребни елементчета с тази техника.Много ти благодаря за изчерпателните обяснения!

PetyaK каза...

Здравейте, много полезен урок! Аз също се запалих по пергамано, четейки в руските сайтове, но все още само се уча оттук-оттам, нямам необходимите материали - мисля да ги поръчам по интернет.
Имам въпросче - откъде купувате пергамент? С инструментите е по-лесно, все се измайсторяват някак. ;)

Plamnito каза...

Чудесен урок, Даниела! Много подробен и визуален! Съветите ти са много полезни - все пак са изпитани! Запали ме напълно! Все още не мога да разбера, кой е най-добрият начин за закрепване на готовият проект върху картона. Аз използвам двойно залепващо тиксо, но паусът прозира.Ето картичката, която направих по случай раждането на сина на една приятелка - http://plamnito.blogspot.com/2011/12/blog-post_16.html Желая ти много нови творчески идеи.

Unknown каза...

Благодаря на Дани за ценната информация!......Противно на народните мъдрости, че занаят се краде, Дани ни го подари! Бъди здрава и още 100 пъти повече креативна, за да си крадем по нещичко от теб!!! Благодаря!