15 декември 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 5 - Консултантските съвети на Ралица Пехливанова

Как можете да изработите два основни вида гръбнак за албум ви показва днес Консултантът на Картичкофурийско албумено предизвикателство 5 "Коледен албум" - Ралица Пехливанова


Здравейте картичкофурии,
В това уроче ще Ви споделя два начина по които правя гръбнаците на своите албуми. Много от Вас ги знаят и прилагат успешно, но за тези които са в „чуденка” , се надявам това да им е полезно.
Единият начин е ето този: разграфиявате си листа на равни разстояния и така се получават едни ивички,които после се прегъват.

Сгъвате две съседни ивици, оставяте по един интервал празен и след това пак новата сгъвка. Така се получават така наречените „ушички”, към които се залепват страниците на албума.


Ето тук имаме три ушички, т.е. имаме гръбнак с три ребра – за три листа или шест страници.


Този начин Ви позволява да си направите броя на ребрата колкото поискате. Обикновенно го ползвам когато картона е по-тънак, тъй като там където се сгъва хартията става двойно.

Това е другият начин:

Наслагвам двете части една върху друга. Ушичките са 1см, всяка следваща част е по-голяма от следващата с толкова, колкото искате да Ви е разстоянието между самите страници. Такъв вид гръбнак правя когато ползвам дебел картон. При него обаче се съобразявам че страниците стават ченет брой.



Няма коментари: