24 юли 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 3 Да си направим сами алкохолни спрей-мастила

Тема 3 от Лятна Картичкофурийска Академия е отново по уроче на Картичкофеята Ели - Усмихната Сръчковка . Тя ще ни научи как в домашни условия можем Да си направим сами алкохолни спрей-мастила

Една хитринка, с която можем да спестим не малко средства и в същото време да си осигурим творчески чудеса, е саморъчно да си направим алкохолни спрей-мастила. Нужни са ни само: бои за яйца, чист спирт, топла чешмяна вода и пулверизаторче, което можем да закупим от магазинче "За един лев" или козметичен магазин.


Съотношението на вода и спирт в готовата ни смес трябва да е 1:1. Приготвям я така: половината шише наливам с топла вода и пускам една капсула боя. След като се разтвори напълно и водата истине, доливам шишето догоре със спирт. Разклащам и имам готово за ползване алкохолно мастило.


Това са малко боядисани от мен хартии:


Най-често използвам следните три техники за оцветяване (основата ми е най-обикновен картон с дебелина 250 или 300 гр. или акварелен картон - с какъвто разполагам в момента):
1. По-наситените (зеленият и тъмнолилавият картон по-горе) са оцветени с пулверизиране на спрейове върху напълно сух картон.
2. Получаване на ефект "дъждовни пръски" - той може да се види върху тъмнолилавия картон и готовата ми картичка по-долу. Получава се като върху прясно оцветен с директно напръскване сух картон, докато не е засъхнал спреят, с мокра ръка или пулверизатор, пълен с чиста вода, напръскваме капки чиста вода.
3. Получаване на по-светъл (размит) ефект - може да се види върху розово-лилавия и синьо-зеления картон. Постига се, като предварително намокрим картона директно под течаща вода или с пулверизатор с чиста вода. Мокренето под течаща вода трябва да е буквално за секунда, за да не подгизне картонът и да се разпадне впоследствие. Върху така намокрения с вода картон пулверизираме със спрей-мастило. При смесване на различни цветове се получава много красиво преливане.
След изсъхване картонът е огънат (колкото повече сме мокрили, толкова е по-огънат). Ето защо, преди да започнем да го превръщаме в картичка, трябва да го изгладим с ютия на средна температура с изключена функция "пара" между два бели листа принтерна хартия (този финален щрих можем да използваме едновременно за изсушаване и изглаждане на оцветения картон).
А това е моята картичка-вдъхновение по темата. Приятно творене!


Опитайте, този много лесен начин за направата на алкохолни спрей мастила, използвайте ги в своите проекти и се включете в нашата Лятна Картичкофурийска Академия 2017.

Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017г. можете да намерите ТУК





Няма коментари: