Картичкофурии ви канят да се включите в Дванадесетата Национална Картичкофурийска среща, която ще се проведе на 6-7 октомври 2018г. в Университетски център "Бачиново", гр. Благоевград.
Повече информация ТУК

29 април 2016 г.

Картичкофурийско предизвикателство 296 - Картичка за професия

Здравейте,сръчковци!
За мен е огромна чест да ви задавам предизвикателство.
За първи път ми е и страшно много се вълнувам Вдъхновението ми за тази задача се породи от предстоящият ден на труда(01.05.).
Всички ние като пчелички се трудим ежедневно и на всеки един от нас би му станало приятно да го изненадат с една красива картичка(проект) ,с която да му благодарят за положения труд.
Темата на моето предизвикателство е „Картичка за професия“. Изберете си една професия която ви вдъхновява и се развихрете Ограничения няма,използвайте каквото и по колкото желаете и ви харесва
Моето вдъхновение за вас е картичка за телевизионен техник.
Надявам се да ви хареса темата и да се забавлявате много.
Кристияна

Благодаря на Кристияна за професионалното предизвикателство!

Вдъхновения по темата професии създадоха за вас Картичкофеите:

Тази картичка е предназначена за една дама работеща в БДЖ. Реших,че трябва да има влак,за да е свързано с нейната професия,сложих и така любимите ми рози. Надявам се да съм Ви вдъхновила и да вземете участие в предизвикателството. Хубав и усмихнат ден от мен!Професията, на която се спрях е шивачка, тъй като исках да си пробвам новия фонов печат “Пепит” от Мигито Петрова Основата на картичката е самоделно направена от мен дизайнерска хартия от салфетка, а изображението е трансферирана картинка, разпечатана на лазарен принтер. Сантиметърът е истински – купен от магазинче „Всичко по лев“ за 50 ст."Тази картичка е предназначена за една дама работеща в БДЖ. Реших,че трябва да има влак,за да е свързано с нейната професия,сложих и така любимите ми рози. Надявам се да съм Ви вдъхновила и да вземете участие в предизвикателството. Хубав и усмихнат ден от мен!


Крайният срок за участие е 23,59ч на 13 май 2016г., четвъртък.

Моля, да участвате с НОВИ КАРТИЧКИ, създадени през седмицата след задаване на предизвикателството. Добавяйте всяка картичка като отделен линк. И моля с картичка участвала в едно Картичкофурийско предизвикателство да не участвате в следващо. При публикуване на участие в блога си добавяйте линк към съответното предизвикателство, в което участвате с картичката си. Участие без добавен линк към предизвикателството на Картичкофурии няма да се зачита.Няма ограничение в броя на участията.

25 април 2016 г.

Картичкофурийско предизвикателство 293 - Обзор

Здравейте картичкофеички,

ето че дойде ред да обявя победителят от предизвикателството.

Благодаря на всички, които се включиха, всички проекти са невероятни.

Най-много ме впечатли картичката на Деси. Затова наградата отива при нея.


Честито !

Благодаря на Ирина Кирякова за пътуващото предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Деси, ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 293 1- 14 април 2016г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 27 май.

19 април 2016 г.

Картичкофурийско предизвикателство 291 - Обзор

Здравейте, картичкофурии!
Вашите картички бяха невероятни, както винаги! Въпреки това, трябва да изберем само един победител, а това е Miki с нейната люлееща се картичка!
Поздравления за победата!
Miki, очакваме да се свържеш с нас, за да получиш своята награда - ваучер за пазаруване на стойност 25лв от магазин Creative!


Благодарим на всички за участието!

Благодаря на екипът на Творческа къща Creative и www.gretasart.com за честитящето предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Miki, ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 291 1- 31 март 2016г.

В Картичкофурийското трио, избрано от Картичкофурии по реда си на участие влизат:

Поли Христова


Аби

Deni

Честито момичета!
Вие също можете да използвате нашият банер, като добавите към него КФП 291 1- 31 март 2016г.

Седма Национална Картичкофурийска среща - Обзор

За съжаление и Седмата Национална Картичкофурийска среща е вече в историята.
Прекарахме я във весели разговори, интересни демонстрации и множество приятни емоции. Насладихме се на красотата на парк Кайлъка.
Изпълнихме краткото време заедно с приятелски чувства.

Искам да благодаря на всички, които присъстваха на срещата! Да кажа като в рекламите вашето присъствие беше важно за нас, а също и вашето приятелство и желанието ви да бъдем заедно.

Благодаря на дамите от Плевен за топлото посрещане! Специални благодарности на Вили Петкова, Дани Нановска и Карся Симеонова за прекрасните подаръчета, които ни бяха подготвили! Благодаря на Зорница Атанасова от Craft елементи за оригиналниеят магнит с плевенската панорама!

Благодаря на екипа на магазин Идея - Твоето място за творчество - онлайн магазин http://ideahobby.bg/ за  предоставените подаръци инагради, защанда и за демонстрираните продукти, представени от Даниела Тодорова - Dashicк Handmade.
Благодаря на Бо от Крафт нещица - онлайн магазин http://www.b-wow.net/ за подаръците и за щанда, на който представи на живо част от предлаганите в магазина и продукти.

Благодаря на дамите от Картишок http://www.kartishok.com/, които първо ни впечатлиха с оригиналните си престилки, а после увлекателно омагьосаха всички да се потопят в шареният свят на микс медията.
Благодаря на Ели от Работилничка Мечтатели за така интересно показаният урок за направа на експлодираща кутийка.

Благодаря на Дани - Dashicк Handmade за интересната работилничка, която направи.

Благодаря и на Димитър Филипов от smilehobby.net за донесените маркери Chamelion, които Кали и Петя така опитно демонстрираха.

Благодаря на Миглена Петрова от migito.com, за това че сподели с нас интересни техники за работа с печати и паус.

В играта Ново начало участваха много красиви проекти и от магазин Идея - Твоето място за творчество - онлайн магазин http://ideahobby.bg/ раздадоха десет награди. Голямата награда - Машина за изрязване и релеф Sizzix Big Shot А4  бе спечелена от Петя Shme.

Срещата включваше и размяна на АТС-та, която започна по-рано, защото колекционерите им нямаха търпение.
Разменихме си материали за направата на картички. За съжаление нямаше време да ги изработим, защото от ресторанта ни поизпъдиха по-рано.
По време на вечерята нашите плевенски домакини бяха подготвили викторина с интересни въпроси и награди за позналите.

Ето и малко усмивки:

За съжаление открих само тези снимки качени в нета. Моля който снима да ми изпрати снимки на мейла на Картичкофурии или във фейсбук, за да може да се съберат на едно място в албум на страницата на Картичкофурии.

Толкова много ни хареса, че веднага започнахме да обсъждаме кога и как да се съберем отново.

И още нещо за всички, на които бях обещала - това е фейсбук профила на човека с щанците на български Radoslav Cvetanov, а това е страницата му във фейсбук BG шаблони.

15 април 2016 г.

Картичкофурийско предизвикателство 295 - Многослойна картичка

Здравейте мили творящи хора!
За мен е голямо удоволствие и радост отново да ви предизвикам. Мисля, че този път темата е много лесна и се надявам да ви вдъхнови и да се включите с не едно участие.
Предизвиквам ви да направите многослойна картичка или таг или каквото хартиено произведение решите.
Единственото условие е , освен основата, да използвате още минимум 2 слоя( пласта) хартия. Всичко останало оставям на вашето въображение.

Ще ви очаквам с нетърпение.
Мария

Благодаря на за интересното предизвикателство!

Многослойни картички за вашето вдъхновение създадоха Картичкофеите:


Тази картичка се „роди” много спонтанно,като подарък за една клиентка,която беше направила поръчка. Реших да я изненадам с нещо малко от мен. Надявам се да ѝ хареса,а също и на Вас! Ще се радвам да съм Ви вдъхновила поне малко и да вземете участие в предизвикателството.
Хубав и усмихнат ден от мен !
Диди Георгиева - didStef
Крайният срок за участие е 23,59ч на 28 април 2016г., четвъртък.

Моля, да участвате с НОВИ КАРТИЧКИ, създадени през седмицата след задаване на предизвикателството. Добавяйте всяка картичка като отделен линк. И моля с картичка участвала в едно Картичкофурийско предизвикателство да не участвате в следващо. При публикуване на участие в блога си добавяйте линк към съответното предизвикателство, в което участвате с картичката си. Участие без добавен линк към предизвикателството на Картичкофурии няма да се зачита.Няма ограничение в броя на участията.

7 април 2016 г.

Картичкофурийско предизвикателство 292 - Обзор

Здравейте,
Трудно ми е да избера само един победител. Всички, който са се включили са се постарали и са се справили страхотно. Въпреки това избирам Веселата пчеличка на Зара

Блгодаря на Деница Андреева за бебешкото предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Зара, ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 292 18-31 март 2016г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 13 май 2016г


5 април 2016 г.

Картичкофурии представя... Vania art/Ваня Желева-Кошарова

Гостенка в Картичкофурии представя ... е една много нежна и елегантна дама, чийто проекти предизвикват възхищението на всички. Запознайте се отблизо с Ваня Желева-Кошарова.


1. Представете се и разкажете нещо за себе си ?
Казвам се Ваня Желева-Кошарова и съм от Сливен , омъжена , с двама сина на 8 и 15 г. Завършила съм Природо-математическа гимназия ,по образование съм счетоводител- практична и приложима във всички сфери професия , нищо свързано с творческа насоченост.
Винаги съм обичала да рисувам , да експериментирам и променям разни неща от интериора в дома си. Вярвам, че човек трябва да бъде гъвкав и креативен, за да успява и може би поради тази причина с течение на времето успях да превърна хобито си така да се каже във втора професия. Радвам се, че в днешно време все повече хора успяват да оценят оригиналните, различните и ръчно изработени неща.

2. Какъв ви е ника и от къде произлиза?
Никът ми е –Vania art .Произлиза от моето име.

3. Имате ли блог и кой е той, кажете нещо интересно относно създаването на блога си?

Имам блог, който създадох през 2013 г.По това време бях част от няколко дизайнерски екипа и повечето ми публикцаии там са свързани с предизвикателствата. В последната година поради поради липсата на свободно време реших да напусна екипите и вече много рядко се отбивам за публикации . Тези от Вас , които проявават интерес към моето творчество са добре дошли на моята фейсбук страничка : Vania Art-ръчно изработени картички ,албуми и декорации

4. Oт кога правите картички и как започнахте?
Всичко започна преди няколко години с направата на една експлоадираща кутия .В декорацията й използвах различни квилинг елементи, тъй като по това време бях силно впечатлена от тази техника.Много скоро обаче реших, че скрапбукинга е по-интересен,предоставя повече възможности и е по-близко до моята същност .Така се започна с купуването на най-различни нужни и ненужни материали и инструменти.

5. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?
Кризисно и забързано – такова е ежедневието което непрекъснато ни притиска и все повече хора определят бита си като редуване на работа и дом. Ако се заговори за това, колко е важно човек да има хоби, обичайната аргументация е липсата на време. Особено при жените, които допълнително са ангажирани с домакинската работа вкъщи. Това по-скоро са оправдания и често сме склонни да пренебрегваме себе си и своите лични потребности.
Всеки от нас има нужда от своето време, в което да не мисли за проблемите и задачите, а да се отдаде на нещо друго. Това е един от начините да заредим батериите, за да бъдем по-пълноценни в отношенията с другите. Тогава, когато сме дали нужното на себе си, може да бъдем полезни и приятни за останалите.
Според мен хобито е оръжие против стрес и помага да приемем монотонността на ежедневието. Дори няколко минути на ден, усамотени със своето занимание, са достатъчни за постигане на душевен комфорт. При адекватна организация липсата на време няма да е оправдание.Освен всичко друго,хобито е причина за запознанства с нови хора и приятелства.

6. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?
Не бих казала, че имам любими материали, но определено в моите проекти обичам да използвам дантели ,които придават усещане за разкош.Задължителен акцент във всяка декорация са перличките и, самозалепващите камъчета и панделките . Предлагането на хоби материали в моят град не е такова каквото бих искала, поради което се налага да пазарувам предимно онлайн , включително и от чужбина.

7. Предпочитаният от вас стил и техника на правене на картички?
Нямам определен стил.Обичам да експериментирам и се стремя моите проекти да бъдат разнообразни, но с течение на времето явно съм изградила своя почерк, защото познати и приятели ми казват , че нещата ми са разпознаваеми и няма как да ги сбъркат.
Харесвам топлият ембосинг , въпреки, че не го използвам често в проектите си.Не съм фена на Микс медията.Всички тези „мацаници“ стоят ефектно и интересно, но определено са далеч от моята същност и стил на работа.
Определено обичам да изработвам албуми. Повечето хора освен снимки, пазят доста дребни неща, които по някакъв начин са свързани с приятни спомени от миналото - брошури от места на които са ходили, както и картички или сувенири, закупени от тези места. На практика всички тези дрънкулки може да бъдат съхранени в албум, но напасването на всички тези неща е истинско предизвикателство . Отстрани погледнато за хора , които не се занимават с това изглежда лесно, но за да ти се получи нещо красиво, а не просто скупчени неща на едно място без цел и посока, трябва да си поне малко творческа личност с креативен усет.


8. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили?
Хобито е за търпеливи и творчески натури. Процесът е прецизен и изисква въображение .Не бих могла да определя, колко точно време отделям .Понякога с дни не докосвам ножици и хартии, друг път се налага да работя по някой проект без почивка с дни.

9. Разкажете за своята първа картичка и ако искате можете да я покажете.
Ако трябва да съм честна нямам никакъв спомен коя беше първата ми картичка .Не съм запазила снимка, дори и сега не снимам всички неща които правя. Важното е , че с времето имам развитие и това само по себе си , за мен е достатъчен повод да не поглеждам назад, без разбира се да забравям от къде съм тръгнала 

10. Картичката, която считате за най-хубава, заредена с най-много емоции, значеща най-много за вас. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете я ако желаете
Трудно ми е да определя само една картичка като любима.Имам си няколко фаворита, които се открояват от останалите и това е само една малка част от тях :11. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали?
В блога има много интересни и полезни техники, атмосферата е приятелска и изпълнена с позитивизъм.Такова място винаги ще бъде интересно и актуално.Пожелавам Ви да сте все така сърдечни и усмихнати! И нека творческото вдъхновение никога да не ви напуска ! Успех !

4 април 2016 г.

Как да си направим... Спасителен ремонт на скъсана книжка/Вили Митковска

Преди време бях обещала да направя урок за това, как се прави тефтерче "тип книжка". Така и не му дойде времето на следващото тефтерче, но за сметка на това се появи една стара книжка, със спешна  нужда от "спасяване". Начинът на изграждане на тялото и кориците е същия.

Не знам при вас как е, но аз никога не помня наизуст готварски рецепти. Горе-долу знам какво съдържат, но пропорциите винаги са ми "в мъгла". Това в най-голяма степен се отнася до рецептите от националната ни кухня, които приготвям само по няколко пъти в годината. Знам, че нета е пълен с готварски рецепти, но аз искам винаги един и същ резултат, за това не обичам да рискувам и да попадам всеки път на нещо различно. За такива рецепти ползвам една стара книжка, на повече от 30 години, която първо беше на майка ми, а от доста време е моя. През 20-те години, в които стопанисвам тази книжка, те беше подложена на всякакви термични, хидрологични и други влияния, дори в някакъв момент получи "илюстрации" с розов маркер от някое от децата. При последното ѝ ползване, направо се разпадна в ръцете ми и реших, че има спешна нужда от "спасяване". Ето, вижте я, милата:


Операцията по спасяването започва с разделянето на книжката на комплекти (коли, с ударение на "о") от по 20-25 листа. Тези коли, трябва да бъдат пришити с конец. Да шия на ръка не ми е детска мечта, затова почти винаги ползвам шевна машина. В конкретния случай шия с конец за деним и дебела игла. С тънък конец става по-добре, защото не "надува" шева, но се оказа, че светлата ми макара е свършила.


Правилният вариант е съшиване с прав шев, но краищата на моята книжка са толкова оръфани, че не виждам друга възможност, освен зиг-заг шев.


Когато всички коли са готови, вързвам краищата на всички конци, така, че възелчетата да се паднат на гръбчето на книжката.Време е книжката да бъде сглобена. Мажа дебел слой, гъсто, неразредено PVA лепило върху шева. Аз лично ползвам Ц200 на "Леко". Ако сте минали листите с прав шев, се маже пространството от (върху) шева до края на листите.Една след друга, отделните коли са сглобени в цяла книжка.


Време е да избера плата за кориците и подходяща хартия за зачистващите страници от вътрешната им страна.


Размера на тези страници е 2 пъти размера на листите на книжката. Прегъвам ги на две, като от вътрешната страна остава десена, който повече ми харесва.


Повтарям процедурата с лепилото.


След залепването книжката ми вече изглежда така:Сега вече ми трябва някаква мрежеста текстилна лента. Аз ползвам бинт от марля. Идеята на тази текстилна лента е да подсили прегъвката на първата страница и да ѝ попречи да се скъса от многократните сгъвания и разгъвания. 


Същата техника ползвам и за сгъвките на капака на кутиите от мукава:


Отрязвам си парче, което е с дължината на гръбчето на книжката.


Залепям средата на текстилната лента към гръбчето на книжката.


И полагам нов, дебел слой лепило.


Време е книжката да влезе в пресата*. Поставям книжката с 1-2 милиметра навън, за да не залепне за дървото.


* Пресата си я направих сама (е, мъжът ми проби 4 дупки с дрелката, защото аз изпитвам тих ужас от този електроуред), но идеята видях в този клип. Купих от "Мосю Бриколаж" две дървени плоскости с размер 50 на 35 сантиметра, два винта 10/100 милиметра и две гайки. всичко излезе около 30 лева.

Ако искате вашите книжки или тефтерчета да изглеждат съвършено, тук е моментът, в който да се погрижите за външните ръбове на страниците. Могат да се ошкурят, може и да се орежат на професионална гилотина. При мен, обачв идеята е да запазя автентичния вид на книжката, с прегънатите ъгълчета, прокъсаните ръбчета и розовите "илюстрации" на децата.

Време е да зачистя краищата на гръбчето. Намирам панделка с ширина, равна на дебелината на книжката (ширината на гръбчето).


Отрязвам 2 парченца по около 4 сантиметра.


По-правилният вариант да се сгъне на две и да се мине един шев, но и със залепване става.


Получава се ето това ( не трябва да е залепено до края).


Залепвам панделките към гръбчето на книжката. Всичко по тялото е готово, оставям книжката в пресата за 5-6 часа, за да изсъхне.

  
В това време мога да направя кориците. Трябват ми 2 парчета мукава с височина, височината на книжката, плюс половин сантиметър и ширина точно колкото е ширината на книжката. Ширината я правя такава, защото между итделните части се оставя разстояние, което компенсира разликата в размера. Трябва ми и 1 парче мукава с точния размер на гръбчето.


Намазвам всичко с тънък слой лепило. Когато мажа големи участъци, на които слоя трябва да е равномерен, нанасям лепилото с апликатор гъбка. Тя отнема много прецизно излишните количества и не остава "на четки".


Намазвам с лепило горния край на корицата.


Прегъвам плата и притискам в улейчетата.


По същия начин процедирам и с долния край.


Време е да залепя и страничните части на плата. Отрязвам плътно по страничната част, но оставям малко по-високо по долната част.


Отново мажа с лепилото...


... и прегъвам, като притискам плата към ъгълчето, за да го покрие.


Корицата е готова.Време е да сглобя книжката.

  
Намазвам с лепило марлята и хартията.
  
Опирам гръбчето в неговата част от корицата (то не се залепва, оставя се свободно) и притискам корицата към зачистващата хартия.

Ето вече прилича на истинска книга:


Ураааа, моята любима готварска книжка е спасена :)

 

Даже ѝ направих табелка-етикет :)

 
Надявам се днешната ми публикация да е била полезна за вас и да успее да "спаси" поне още няколко ценни книги :)