31 октомври 2016 г.

Как да си направим ... Божур/Ася Великова

Лесно и забавно е да се правят цветя! В бързината обаче много често посягаме към тези в магазина, защото просто нямаме времето сами да си направим цветенцата! Преди много обичах да правя цветя, обаче напоследък… ами… извинения….
Та, ръчно направените цветя, знаете, носят уникалност на всеки проект. Днес ще си направим божурчета, ама не от най-рошавите, че те ми се струват много натруфени.
Какво ни е нужно?
- 6 бр. къдреви сърчица или пък изрязани с къдрева ножица по края лестенца – хартията да е между 80 – 120 гр;
- 2 бр. цветенца или кръгчета, също изрязани с къдрева ножица и срязани почти до центъра;
- Спрей с вода;
- Дистрес мастило за оцветяване;
- Брадс или мънисто с конче;
- Игла или остър инструмент;
- Топче за ембос.



От къде да започнем?
Минаваме краищата на всички елементи от двете страни.

Започваме да подреждаме. Първо слагаме 4 сърчица едно срещу друго, като средата им се застъпва.

Напръскваме леко със спрея с вода и подреждаме втория ред. Той е от 2те оставащи сърчица. И тъй като първият ред е леко влажен, то те направо си залепват отгоре. Важно е вторият ред да е по-навътре, защото в природата листенцата във вътрешността са по-малки. Отново леко напръскваме с вода.

Остава само да подредим двете оставащи цветенца или кръгчета. Напръскваме отново!
Водата, освен че размива дистрес мастилото, тя и стикова пластовете хартия един върху друг, за да не се размества.

И тук стана хубав гаф – счупи ми се любимият инструмент за изонит.
Следващата стъпка е да се пробие с игла или шило, каквото имате под ръка, в центъра на цветето. Не е лошо това да се направи на обратната страна на мишката, за да може спокойно да пробиете без да се притеснявате за повърхността отдолу.
Поставяте в продупчената дупка брадс. Ако използвате мънисто, то се уверете, че конецът от обратната страна е залепен с тиксо, за да не се измъква.


Идва мачкащата част…ураааа…. Започнете да събирате всички елементи в средата. Хартията е мокра и това не е никак трудно.

Оставете да изсъхне цветето и след това леко го разгънете. Можете с топче за ембос леко да завиете навътре или навън листенцата. Според вътрешното ви усещане!


И тъй като този проект е направен с брадс, то ако искате можете да добавяте още листа докато резултатът ви удовлетворява!
Спорно творене картичкофурийки!



Няма коментари: