3 ноември 2014 г.

Как да си направим ... Коледни "сладки"/ Домашен студен порцелан / valarie

Отново в Как да си направим гостува valarie. Този път тя иска да ни научи как да си направим домашен студен порцелан, от който да си изработим Коледни "сладки".

Здравейте,

пак съм аз(сигурно вече ви дотегнах) с поредния урок за лесен, евтин и ефектен трик с който да раздвижим и украсим картичките си.

Ще приготвяме домашен студен порцелан, а от него ще произведем коледни сладкиши за украса на проектите ни. :)

Много се рових из нета и гледах различни рецепти за различни моделиращи смеси, подбудена от ефектните курабийки, кроасанчета, понички и прочее сладкиши, които виждам най-вече по чуждестранните блогове и странички на колегите-картичкофурии. На няколко места дамите открито си бяха признали, че са купили готови тези декорации, но тук-там се прокрадваха заявки за саморъчна изработка. И аз, като една любопитка реших да пробвам. Избрах студения порцелан, защото не се нуждае от печене, замразяване, изсушаване с какви ли не фурнички и прочее, а си съхне сам на стайна температура и то за сравнително кратко време. На моя му трябваше 24 часа, за да стане напълно сух.

Давам ви рецептата, която използвах аз. Малко си я поизмислих, защото замених това и онова, но се получи изненадващо добре, та сърце не ми дава да не я споделя с вас. :)

2 пълни супени лъжици Ц 200
2 пълни супени лъжици обикновено бяло брашно(може да сложите и царевично, от фино смляното, за да е съвсем бял цвета на порцелана. На мен не ми беше нужен такъв ефект, за това използвах каквото имах у дома - обикновеното си брашно)
1/2 малка лъжичка сода бикарбонат
1/2 супена лъжица обикновено олио

Всичко това забърквате до хомогенна смес и добре размесвате с ръце. Количеството изглежда малко, но предвид размера на изделията, за които ще го използваме, аз употребих едва половината. Останалото увивате добре в найлонче и съхранявате на стайна температура. :)



Ето така изглежда готовия порцелан. Малко е мазничък, заради олиото в него, за това е хубаво да работите върху найлон или някаква друга защитна повърхност.



И половинката, която отиде за моите сладки. :)




С помощта на линия, инструмент за ембосинг(оная пръчка с топченцето накрая), няколко капачки и две ръчички оформих тези сладкишки. Не съм използвала абсолютно никакви формички, но ако вие имате такива - действайте смело.

Изчаках час-два, за да изсъхне малко сместа и започнах същинската част по декориране на сладкишите.

За глазурата, която ще видите в следващите снимки се доверих на изпитана и лесна рецепта : Ц 200 и боичка по избор. Така получената смес след пълно изсъхване остава сочна и лъскава, има добра покривност и примамлив блясък. :) Разбира се, може да използвате и всякакви течни перли, готови смеси за декорация и каквото ви дойде на ум, че ще изглежда добре.




Изглежда вкусно, а?

Аз, разбира се, си поиграх още малко с крайния вид. Сложих обилно количество брокат, направих си и бял шоколад, за декорация(Ц-200 и малко боичка в цвят слонова кост, която "налях" в едно мини шприцче, което си направих от алуминиево фолио), малко боровинки(миниартюрни топченца от порцелана, които потопих в червена боичка и ето какво се получи накрая.


Давам ви и по-близък план за детайли:



Не забравяйте след известно време да ги обърнете, за да изсъхнат и от двете страни.

Със сигурност могат да се получат и много по-красиви и изпипани сладкиши, както и още много разновидности, но аз толкова си мога. :)

Част от сладкишите ми вече заеха своите достойни места по различни проекти, които ще ви покажа скоро в блога.

Надявам се да съм ви била полезна и да съм ви вдъхновила, за да опитате и вие. Ще се радвам, ако ми покажете и какво сте направили. :)

Желая на всички муза и време, за да реализирате идеите си. :)

valarie

10 коментара:

Creative каза...

Винаги съм се възхищавала на подобни формички, в случая сладкишчета в различни проекти и винаги съм се дивила колко сигурно е трудоемко и как почти невъзможно това да се направи в домашни условия без използване на необходимите профи за това средства. Ти разби на пух и прах тази ми представа и Благодаря ти за което! :) Със сигурност ще пробвам твоята рецепта! :)

kenli каза...

Невероятна си,Вал!Сръчна и талантлива фея ?

Veselina каза...

Браво! Много ми харесват, страхотно са се получили!

bejko каза...

Невероятно истинск!Прииска ми се да ги опитам.Благодаря за споделената рецепта.

Plamnito каза...

Това вече наистина е по нашенски и много "вкусно"! Благодаря за споделянето!

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

Невероятни, Вал - чудесни са станали! Като истински!

Valarie каза...

Благодаря, момичета. За мен е истинско удоволствие да чета коментарите ви. :)
Много усмивки от мен.

Toni каза...

Браво, наистина са като инстински! Шоколадчето ми иде да го гризна! Благодаря за рецептата, ще я пробвам :-)

Елена каза...

Страхотно! Лесно, бързо и навреме :) Благодаря ти, Валари, истинско съкровище си !

Valarie каза...

Аз благодаря - най-сърдечно. :)