10 май 2011 г.

Картичкофурии представя ... Данка (Цветни фантазии)

Искам да преставя на вашето внимание вторият гост на нашата рубрика Картичкофурии представя... Днес това е Дани от Цветни фантазии.
Познавам лично Дани и мога да ви кажа, че тя е изключително мил и позитивен човек. Много ми е приятно, че тя се съгласи да гостува на Картичкофурии. А ето как тя представя себе си:

Здравейте, скъпи картичкофурии!

Толкова приятно и мило ми стана, когато стартира тази нова инициатива! Мисля, че се очертава тя да се превърне в едно интересно и забавно четиво, което много от нас ще следят и очакват с нетърпение. Поласкана съм от факта, че гостувам веднага след една от най-уважаваните и талантливи дами от нашето роящо се съсловие - Корни! Сигурно няма такива сред нас, които да не се възхищават на нейните изумителни творения!
Благодаря на Деси, че отправи към мен поканата да участвам в тази нова рубрика!
И в същото време ми е малко странно и притеснено –има толкова много сред нас, креативни, пълни с идеи, вдъхновени и творящи прелестни неща, ...дали ще мога да направя гостуването си интересно и забавно, както ми се иска да бъде.... Но поне ще се опитам да го направя....

Е, то ако не започна – няма как да се разбере!

Да се запознаем!

Казвам се Данка Матеева,
повечето ме знаят от блога ми – Цветни фантазии


Щастливо омъжена съм ....30 години стават вече / как ли ме търпи съпругът ми/, имам две прекрасни деца, близнаци Георги и Гергана, на по 28 години.
Дъщеря ми е омъжена и има страхотно семейство с две палавници – Николина на 7 и половина години и Антония на 6 години. Всички те са моята радост и сбъднати мечти, от сърце се моля да са живи и здрави и винаги щастливи.....
Завършила съм предучилищна педагогика в Софийски университет, магистърска степен и работя вече 30 години като детска учителка – това също е моя детска мечта - осъществена. Работата с децата е моята почивка, моето удоволствие, смело мога да кажа – това е моето призвание.

Още от дете обичам да се занимавам с разни креативни нещица....
Спомням си в четвърти клас как изработих къща, с тухли, които сама правих от глина. Баща ми /бог да го прости/ беше страшно добър стругар и ми беше направил една машинка, нещо като калъпче за тухличките, подобно на тези машинки, с които правеха едно време сладоледа между две вафлени кори ....повечето си спомнят - пълнеше се едно правоъгълниче със сладолед, между две вафлени корички и с едно избутване излизаше напред... И сега си я спомням....На този принцип беше и моето калъпче....След това тухличките се сушиха – бяха толкова гладки и хубави, след това - строежа на къщичката ....Божеее, какви спомени! После дълго време стоя в училище по рафтовете на стаята , като на изложба заедно с други такива творения ...Нямаше фотоапарат да снимам, но още си я спомням! Когато поисках на края на годината да си я взема, при пренасянето в къщи, тя просто се счупи! Много ми беше тъжно!
Още от дете шиех сама дрехи на куклите си, после на себе си, на приятелки....
Е, сега точно за това нещо отдавна не съм отваряла машината, напоследък само за картичките си......
Обичам да плета , да шия гоблени, имам завършен курс по машинна бродерия и се справях доста добре, обичам да майсторя разни неща, колкото и смешно да звучи....Имам у дома свое чекмедже с инструменти като на някой майстор, САМО МОИ – ха ха ха, отвертки – всякакъв калибър, чук, клещи, метър, малък трион, пирони, гайки - все нещо може да ми потрябва.
И само някой да ми е измъкнал нещо оттам и да не го е сложил пак на мястото му!!!!!!!!!

Другото ми хоби са цветята. Обичам цветята, отглеждам ги в малкия си двор, пролет, лято и есен по прозорците на къщата, в стаята – палми и други екзотични такива...Отнемат доста време и изискват грижи, но пък се отплащат с красота и аромат. Гордост са ми дръвчетата гинко билоба и граиднските китайски рози в бяло и лилаво!

Моите блогове

Обожавам всички жълти цветя!!! Затова и ника ми е ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ , снимката на профила ми е жълто цвете.
Блогът ми направи скоро една година.....
Стопанисвам още два блога:
http://peperudensvqt.blogspot.com/ - на двете ми внучки, които все се въртят покрай мен и обичат да се занимават с правене картички
http://cdgsvetlina32.blogspot.com/ - на децата ми от детската градина – най-слънчевите, усмихнати и весели деца от група УСМИВКА
Не е лесно да се поддържат три блога, заради фактора „време”, който работи против мен.....

От кога правя картички и кога започнах.

Професията ми на детска учителка може би е предопределила и едно от хобитата ми – картичкоправенето. Работата с хартия, правенето на картички и разни нещица от хартия е част от работата ми с децата. Картички правя може би от толкова години, колкото и трудов стаж съм навъртяла ....е, не точно в този вид, в който сега...Първоначално – малко по детски и семпли....Но винаги родителите, гостите, са получавали картички, покани или ръчноизработени подаръци за празниците . Вида , сложността, материалите, моделите, разбира се са се изменяли във времето..Бавно и постепенно това се превърна в мое ХОБИ...
И от тук е ясно, че първата си картичка няма да мога да покажа....

Ето някои мои неща:

Преди да направя своя блог, дълго време само гледах и четях по другите блогове и в бг мама, докато се престраша да пиша там и да създам блог, в който да показвам направеното от мен... Всичко това ми е помогнало страшно много, запознах се виртуално, а и не само с доста от вас, мили картичкофурии и мога да кажа смело, че изпитвам ГОРДОСТ от това, че ви познавам!

Какво ми носи хобито и как се отразява на ежедневието ми...

ХОБИТО ми носи спокойствие, удовлетворение, успокоение, уединение, когато ми е нужно – носи ми радост! И мисля, че се отразява много, много позитивно на ежедневието ми, с едно малко уточнение .....само ако можеше това ежедневие да стане ... ПОНЕ 48 ЧАСА .... би било толкова добре!!!! Защото все си мисля, че винаги имам малко време за хобитата ми, никога не ми стига..Ако имах повече време в наличност, сигурно бих се позанимавала със всички мои хобита по малко поне, а не да елиминирам това или онова.....В момента съм позарязала гоблени, плетки, шев и кройки и разни други неща... ще ми се и затова ми остава време. Добре, че поне онлайн книги има колкото щеш, та открадвам по някой ред за четене между другото...Освен това – искам още свободно време - за да мога не само да „притичвам” из любими блогове и форуми, но и да разгледам спокойно, да коментирам, Но.....колкото, толкова – това е положението , какво да се прави! Понякога няма избор!

Любими материали

Ако кажа думата „Плюшкин”...на всички ви ще стане ясно, че съм от тези дето трупат каквото им падне и нищо не изхвърлят- от почти всичко , което ми се изпречи може да ми хрумне идея...Затова и събирам, защото не знам в кой момент какво ще ми потрябва ..Така от коркови остатъци, останали след ремонт, изникнаха разни новосътворени полезни неща....

Обичам шарени и цветни хартийки и всякакви джунджурийки!
И ПЪНЧОВЕ!!! Мога да кажа, че има вече достатъчно завидна колекция, която ползвам много и с децата в ДГ, те също обичат да творят с готово нащракани елементи... Но бих искала да имам повече финансова възможност – в магазините за нашето хоби има тооооолкова красиви и желани неща!
Предпочитани стил и техника нямам, старая се да пробвам от всичко, нали човек се учи докато е жив, никой не се е родил научен – така казваме все и на децата....Но все пак имам пристрастеност към изработването на ЦВЕТЯ. Розите са едни от любимите ми, но съм експериментирала и с други видове цветенца ....И занапред ще го правя....И аз обичам декорациите и акцентите на една картичка или проект да говорят за креативността на автора си.
Друга страст са ми кутийки и обемни проекти....

Картичката, която най-много харесвам...
Харесвам всичките си картички , защото всяка една е била обмисляна първо, и второ - правена е с мерак, за някой ...А коя е най-хубавата – не мога да кажа, може би вие, които гледате и следите моите творения....Но аз си падам доста по кутийки и разни други разнообразни проекти...

Харесвам си нещата направени за любими мои деца, за техни РД и други празници, за мои други близки хора:



Е, мили картичкофурии...май се впуснах в дълги разкази и описания, но....това „спада” към „професионалните ми деформации”...И те не са малко – ха ха ха !!!!
Извинявам се и дано не ви се е сторило отегчително!
Но все пак – пред кой друг, ако не пред вас да направя тези словоизлияния!
Нали сме едно вече голямо семейство, а Картичкофурийския блог е нашето луксозно жилище, в което намираме сродни души, уют, топлина и спокойствие! Поне за мен със сигурност е така – дано и за всички вас, които посещавате този дом!
Желая на стопанката и нейните помощници, приятели и „съседи” здраве, благоденствие и спокойни дни, за да имат възможност да правят нашето местенце още по-приветливо и прекрасно! А ние да правим срещите си в него щастливи и удовлетворнени!

Много благодаря на Дани за този чудесен разказ. Толкова увлекателно и интересно е разказала всичко.
Ако имате въпроси към Дани можете да ги напишете под този пост.
Очаквайте съвсем скоро и участието на Дани в другата ни нова рубрика Как да си направим...
За там също се надявам да се включите с идеи и предложения.
Очаквам вашите предложения за нови гости в рубриката и нови въпроси към тях. Моля да пишете на мейла на блога.

За тези, които не са видели вече имаме още една нова рубрика Картичкофурийско табло с обяви. В нея можете да прочетете как да предложите излишните ви неща.
А на тази страница можете да видите вече публикуваните обяви. Може да си харесате нещо или да се сетите за нещо ваше, което да предложите:

15 коментара:

BEARKIS каза...

Поздравления за увлекателния разказ,много ти се радвам,Данче!Най-сърдечни пожелания,работна пчелице!!!!

Cvety каза...

Поздравления и от мен за всичко - за разказа, за ентусиазма да си движеща сила на толкова неща, за цветята, градината и къщата, за красотите, които правиш и споделяш!
Да сте живи и здрави цялото семейство!

Katerina Arsenova каза...

Данче....Нямам думи да опиша колко ти се радвам. Твоите прекрасни творби ме вдъхновяват и честичко надниквам в блогчето ти да проверя какво ново и интересно нещо си измислила

Поздрави

Катя

Le каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Le каза...

Много увлекателно споделяне, Дани! Пожелавам ти все такива позитивни емоции да те придружават в твоето хоби и за напред!
Аз имам допълнителни въпроси и първия е свързан с това,какво точно обясняваш на децата от твоята ДГ градина за ръчното творчество?

И кой е най-скъпият и ценен ръчно изработен подарък за теб! Получила ли си го вече или ще бъде направен от теб самата?

Nelly каза...

Дани, какво удоволствие да видя че си гост тук и да прочета повече за теб, семейството ти, работата и устрема ти към творчество. Почти си представих къщичката ти от тухли, много мило стана.
Желая ти творчески устрем и вдъхновение, повече време за хобито ти и удоволствие в даряването.

Chiges каза...

Дани, чудесен разказ, четох с голямо удоволствие :). И аз, като Нели, се умилих от спомена ти за тухлената къщичка :).

Маги каза...

Много хубаво е да опознаеш малко повече виртуалните си приятели. Чудесен разказ, Дани. :)Възхитена съм от цветната ти градина. :) Аз много обичам цветя и такива градини, само ако може някой друг да се грижи за цветята. :))

Korneliya Haralanova каза...

Ех Дани, личи си, че ежедневието ти е свързано с децата- толкова сладкодумно и увлекателно разказваш. Изчетох всичко на един дъх и се убедиш за пореден път, колко много неща ни свързват всички нас, които по един или друг начин творим. Искам да ти призная обаче, че освен, че съм влюбена в обемните ти проекти, вече съм тотално влюбена и в твоите цветя. Такава разкошна тераса съм виждала наживо само на едно място във Варна, близо до института, в който учех и всеки път като минех оттам очите ми ставаха на маслинки. Поздравявам те, направила ли и градинката със също толкова любов, колкото влагаш и в арт проектите си. Пожелавам ти всичко най-хубаво и ще чакам с нетърпение урока, който си ни приготвила ;-).

Green-Eyed Girl каза...

Изчетох с голям интерес. Прекрасна среща с невероятно талантлива дама!

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

Много ми е странно .....този блогер вече се побърка съвсем.....Защото съм сигурна, че публикувах вече един отговор, а няма нищо.....Но ще опитам още веднъж....
Първо - искам да благодаря на всички, които сте проявили интерес да ме посетите и тук, в моето гостуване! Благодаря за милите думи!И тайничко се надявам да съм оставила следа във вас, нещо от ебе си!
А сега да отговоря и на въпроса на Le - какво обяснявам на децата от ДГ за ръчното творчество!
Детската градина е мястото, където и ден не минава без ръчно творчество - тук придобиват умения и знания по изобразителни дейности, ръчен труд, конструктивен труд.....Естествено, че за всяка една от тези дейности трябва много обяснения, образци, материали...Но всичко става постепенно, съобразено с възрастта на децата.Мога да кажа, че от най-малка възраст проявяват интерес и това са едни от най-любимите им занимания. И наистина от ръцете им излизат невероятни творби....Толкова е приятно да гледаш - една и съща тема например, но всяко едно детско творение носи своя индивидуализъм, своеобразно виждане и претворяване от детето! А иначе - за всяко нещо - показ, образец и много обяснения, няма начин!
Кой е най-ценния ръчноизработен подарък за мен ?
Аз уважавам всеки един подарък и наистина ми е ценен, защото знам, че всеки изработил нещо е вложил в него много труд, старание, мисъл идея, частица от себе си! Затова всичко което получавам ценя и ми е мило! Може би едни от най-ценните ми ръчноизработени подаръци са тези от децата - събирам си ги от години...Наистина е вълнуващо да получаваш невероятните детски творения с надслов - ..." за госпожа Матеева, с обич, от....",в големите групи - собственоръчно надписани,с разкривени буквички, понякога с малки грешчици....Но в това е чара и умилението! Пазя десетки такива....това е моето богатство....И когато съвсем остарея - ще имам с какво да запълвам част от свободното си време - в спомени и разглеждане....
Надявам се блогер да не ми изиграе пак лоша шега....
Още веднъж благодаря на всички ви за ласкавите думи и коментари!

Le каза...

Благодаря ти за отговора, Дани!
прекрасно,че влагаш толкова много и учиш децата да творят и претворяват! И ти пожелавам все по-ценни подаръци, и много по-дълбоко признание да получаваш!

Анонимен каза...

ӏ κnow thiѕ if off topic but Ι'm looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup? I'm asѕumіng having a blog
likе уours wоuld cоѕt a pretty pennу?

I'm not very web smart so I'm not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you

my site - blucig
My site :: Blu Cigs Reviews

Анонимен каза...

Simply wish to ѕay уοur aгticle iѕ as
surprising. The clearness in yοur poѕt iѕ simply great and і cоuld assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

Here is my blog post; http://www.prnewswire.com

Анонимен каза...

Μy spouѕe and I stumbled over herе ԁifferent
pagе аnd thought I might as well cheсk thіngs out.
I lіke what I see so now і am follοwing you.

Lοok fοrwaгd tο еxploring your ωeb page for a second tіme.



Here is my blog ... http://www.Prnewswire.com