28 август 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 8 Есенни листа

Въпреки, че все още е лято при нас в Картичкофурии вече можете да започнете подготовката за есента с Тема 8 от Лятна Картичкофурийска Академия 2017г. - Есенни листа.
Урочето как да си направим есенни листа и как да използваме листа в нашите проекти подготви за нас Картичкофеята Ели - Усмихната Сръчковка.

Есента наближава, а с нейните багри и картичките стават листопадни. Днес ще ви дам три идеи как есенните листа да станат красив акцент в проектите ви.

1. Листа от амбалажна хартия.
И цветът, и материалът на амбалажната хартия са прекрасни за направата на листа. Изрязвате листата по разпечатан от интернет шаблон, намачквате хартията, после я изпъвате и с помощта на гъбичка оцветявате цялото листо с мастило (аз използвах дистрес такова). Ако работите с дистрес, можете след оцветяването да пръснете няколко капки вода, за да изглежда листото още по-пъстро. Накрая изпъвате/изглаждате добре готовото листо (аз използвах основата на биговачката си).


2. Листа от картон и оцветяване със сухи пастели.
От светъл (най-добре бял) едноцветен картон (220 – 300 гр.) изрязвате различни форми листа по шаблон. Надрасквате „жилки” с биговачка/инструмент за придаване на релеф и оцветявате с 2 – 3 цвята/нюанса сухи пастели всяко от листата. Намазвате с лепило С 200 (аз лично ползвам това на „Леко” – идеално ми пасва като консистенция) с капка с големина на грах и разтърквате цялото листо с кръгообразни движения. Аз не ползвам четка, а пръсти – мисля така става най-добре. Лепилото леко втечнява пастела и помага за прекрасната преливка на различните цветове, като в същото време запечатва цвета и придава гланц на листото. Ако разполагате с дистрес или друго мастило, можете да дооцветите с него ръбчетата на листото. Имайте предвид, че вече запечатаната с лепило повърхност е хлъзгава и трудно задържа мастило, но също дава възможност за по-дискретно и красиво оцветяване. Така че изпробвайте и двата варианта и вижте как повече ви харесва – намастиляване на ръбчетата преди или след „запечатване” с лепило.



3. Хартия, напечатана с истински листа.
С помощта на акрилни бои и гъбичка намазвате обратната страна на живо листо. Цветовете и преливането им са в цялата красота на въображението ви. Притискате оцветеното листо към картон (аз ползвам акварелен). Комбинирането на листа от различни растения или дървесни видове, както и работата с няколко цвята в есенна гама, ще направят изработвания от вас десен наистина пленителен. Самия фон, върху който ще полагате листата, може да е или предварително оцветен (както направих аз), така и можете да го добавите в последствие, след напечатването на листата, като работите с малко вода и внимавате да не заличите контурите на вече готовите листа.



А ето и какво се получи с направените по този начин листа:


Желая ви вдъхновено творене!


Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 и условията за участие в нея можете на научите от ТОЗИ пост.






23 август 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 345 - Обзор

Благодаря на всички, които се включиха в цветното ми предизвикателство ‘Тайната градина’.
Видях прекрасни творби, от които ми беше наистина ужасно трудно да избера само една, затова освен картичката-победител, избрах още няколко, които много ме впечатлиха. Картичката-победител избрах на Maryvellart,



а тези на които също бих искала да дам нещичко от себе си са Даниела Велкова,


Мария Чочева


и Svetla.


Ще се радвам да се свържат с мен за да си получат наградите.

Elli

Благодаря на Elli за интересното предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Честито и на момичетата, получили награди!

Maryvellart ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 345 4-17 август 2017г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 29 септември 2017г.

21 август 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 7 - Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч

Как да намерим ново приложение на ъгловите пънчове ни учи Картичкофеята Адриана Салева. Тя подготви за нас урочето за Тема 7 от Лятна Картичкофурийска Академия - “Как да си направим салфетка или рамка с ъглов пънч”

Безспорно дантелените салфетки и рамки внасят лукс и нежност в проектите ни, но какво да правим ако нямаме подходяща щанца или машина? Е, има лесен начин да си направим тези прекрасности и то само с един ъглов пънч, а най-хубавото е, че не сме ограничени с крайната форма на щанцата и може да си направим салфетка или рамка с какъвто размер пожелаем.


Основните материали и инструменти, което са ни необходими са:
 Картон;
 Ъглов пънч;
 Пергел или кръгла щанца ако имаме (в случая това използвах за по-бързо)


Най-напред си изрязваме кръг. Той трябва да е с размер = диаметъра на салфетката + 2 пъти височината на орнамента на пънча, т.е. ако искаме салфетката са е с диаметър 5 см, а размерът на орнамента на пънча е 1.5 см, кръгът трябва да е с размер 8 см (5 + 2 х 1.5).


За да изрежем кръглата салфетка е необходимо да махнем ъгловия ограничител на пънча и изрязваме първия орнамент (1). Продължаваме с изрязването, като гледаме отделните орнаменти да съвпаднат (2), докато изрежем целия кръг (3). Не се притеснявайте ако не се изреже перфектно, достатъчно е да изглежда добре.


За да си направим дантелена рамка трябва да изрежем концентрични кръгове (4) и ползваме средната част, която трябва да е малко по-широка от височината на орнамента на пънча (5). Изрязваме аналогично на салфетката (6).


Вече изрязаните салфетки и рамки може да оцветим по желание. Не се отчайвайте ако не се получи от първия път, а опитайте пак - резултатът си заслужава! Може да се окаже, че пънча е голям и не може да се завърши салфетката, но тази част може да се подпъхне под друг елемент. Или може да се окаже, че рамката е леко асиметрична, както се получи при мен, но това също може да се прикрие – в моя проект с рози 


Надявам се урочето да ви е било полезно и ви желая приятно забавление!

Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 и условията за участие в нея можете на научите от ТОЗИ пост.





18 август 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 346 Картичка с печати

Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че всички обичаме онези малки сладурски печатчета, които са чудесен вариант за една бърза семпла картичка, както и прекрасно допълнение към някой микс медия или акварелен проект.
Напоследък все по-често ме тегли и към дигиталните такива, които се опитвам да създам по мое усмотрение или пък използвам различни изображения от нета, които комбинирам по различни начини.
Та в този ред на мисли, много ми се иска да развихрите въображението си и да сътворите каквото ви хрумне с някой такъв малък симпатичен печат, било то силиконов или дигитален. Ако използвате печатче-надпис, да е в съчетание с още някакъв, така че да се допълват.


Ами приятно творене, и нека вдъхновението бъде с вас:)

Elli

Благодаря на Elli за печатното предизвикателство.

Вдъхновени от темата картички създаде Картичкофеята:



Крайният срок за участие е 23,59ч на 31 август 2017г., четвъртък.

Моля, да участвате с НОВИ КАРТИЧКИ, създадени през седмицата след задаване на предизвикателството. Добавяйте всяка картичка като отделен линк. И моля с картичка участвала в едно Картичкофурийско предизвикателство да не участвате в следващо. При публикуване на участие в блога си добавяйте линк към съответното предизвикателство, в което участвате с картичката си. Участие без добавен линк към предизвикателството на Картичкофурии няма да се зачита.Няма ограничение в броя на участията.





16 август 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 3 - Консултантските съвети на Ася Великова 2

Как да направите една много оригинална страница - "Хвърчило" в своят албум ви показва Консултантът на Картичкофурийско албумено предизвикателство 3 - "Детство мое" - Ася Великова.

Оформяне на стр. 2 – Хвърчило!
Здравейте, Картичкофурии! Днес ще се опитам да разкажа как е направена страничка 2 от облачното албумче, а именно:

Това е една много красива и забавна страничка, но ще попитате : „С какво да започна и как да преценя позицията?“
Ами, първо решете какъв размер снимка бихте желали да поместите и изрежете картонче с този размер. Това картонче ще се превърне в шаблон за вашето хвърчило. Ето как:

Моята снимка е с размер 10 см/15 см. Начертах кръг на мястото на главичката на детето, за да преценя къде точно ще се падне личицето. Със сигурност всички имат такава снимка, тъй като позицията на лицето е малко над центъра!
И ето как разчертах шаблонът за хвърчилото.
След като вече имах шаблон, разположих го върху дизайнерската хартия и очертах, като разграфих изцяло и вътрешността. С макетно ножче изрязах по пунктирната линия, биговах по синята линия и прегънах наобратно.
Ето как се получи:

От друга дизайнерска хартия изрязах цветни триъгълници и залепих отгоре, за да изпъкне хвърчилото и стане цветно и красиво.
В моят случай всяка дизайнерска хартия е залепена върху друг цвят основа и след това залепена върху страниците на албума. Имайте предвид, че трябва да изрежете изцяло фигурата на хвърчилото с макетен нож, след като залепите двата слоя хартия.
Вие може да решите да не слагате допълнителния лист основа, ако дизайнерската хартия е с добър грамаж. Ако случаят е такъв, то можете да залепите вече върху страничката. Но първо трябва да прецените размерът на вложката, върху която ще се залепи снимката. Моят начин е малко шантав, но върши работа.
Картончето с личицето на детето наложих отзад и отворих крилата на хвърчилото. Позиционирах добре и защипах с кламер. Снимката трябва да е така поставена, че да не се виждат краищата й.
Обърнах отзад и очертах. Така вече може да се измери големината на вложката, която да е по-широка и по-висока от начертаните линии.
При залепянето към страницата на албума не залепяйте плътно около вложката, за да може свободно да влиза и излиза!

След като всичко е залепено към страницата на албума и вложката влиза спокойно е време да залепите опашката на хвърчилото! Начертайте с молив няколко завъртулки, пречертайте завъртулките с тънък накрайник на лепилото. Аз залепих конец за плетене на една кука. Със силикон залепих панделките и ГОТОВО!
Надявам се, че съм успяла да обясня и ще се радвам да помогна, ако имате въпроси! Творете и фантазирайте!

Вижте и клипчето, в което Ася Великова показва как можете да поставите анкери на страниците на вашите албуми - http://cardsaddicted.blogspot.bg/2017/07/3_25.html

Очакваме вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 3 "Детски албум" до 1 септември. Не пропускайте да се включите, защото спонсорът на предизвикателството магазин Талантино е подготвил награди за трима от вас:
1-во място - 3 албума с размер 30/30 см от дигиталните дизайнери по избор на спечелилия,
2-ро място - 2 албум с размер 30/30 см от дигиталните дизайнери по избор на спечелилия,
3-то място - 1 албум с размер 30/30 см от дигиталните дизайнери по избор на спечелилия.

15 август 2017 г.

Десета Национална Картичкофурийска среща - 7-8 октомври, хотел "Сити", Стара Загора

Картичкофурии ви канят да се включите в Десета Национална Картичкофурийска среща, която ще се проведе на 7-8 октомври 2017г. в хотел "Сити" гр. Стара Загора.


ДЕСЕТА НАЦИОНАЛНА 

КАРТИЧКОФУРИЙСКА СРЕЩА

7 - 8 октомври 2017г

гр. Стара Загора.

хотел "Сити"

Каним всички на нашата юбилейна, десета среща. Обичате да създавате красиви неща, харесвате да творите с хартия, омагьосани сте от картичките, албумчетата, кутийките, всички вие сте добре дошли на нашата поредна среща. Елате да си поговорим, да обменяме идеи, да се учим взаимно, да творим красоти. 

Каня всички, които ще присъстват на срещата за попълнят формата за участие. На нейна база ще се направят резервациите в хотела и ще се вземат решения за протичането на срещата.
Моля да попълнят формата не само тези, които ще се настанят в хотел Сити, а също и тези, които ще използват друг начин за настаняване.


ФОРМА ЗА ПРИСЪСТВИЕ!


Очаквайте скоро и формата за официалната вечеря, която ще се проведе на 7 октомври.

Краен срок за записване 20 септември 2017г.

Програмата за срещата е в процес на изработване и ще бъде публикувана по-късно.

Заповядайте и в групата Национални Картичкофурийски срещи. В нея ще можете да се включите в обсъждане на теми, касаещи срещата.

Можете да се обръщате с всякакви въпроси на мейла на Картичкофурии cardsaddicted@gmail.com.
Ако желаете нещо конкретно да бъде включено в програмата, имате предложения и идеи или пък искате да попитате нещо пишете ми ЛС във Фейсбук   Desislava Zhejnova.

14 август 2017 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 6 Рози от филтър

В своето хоби използваме разнообразни материали, много от които си имат и друго предназначение. В новата Тема 6 от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 ще можете да се научите как да изработите рози от филтър за кафе. Урочето за нас подготви Даниела Велкова. Повоче за нея можете да научите от гостуването и в Картичкофурии представя...Даниела Велкова

Здравейте всички вие,които сътворявате красота!
Аз съм Даниела Велкова ( Handmade by Daniela ).
Искам да ви покажа как да си направите роза от филтър за кафе.Лесно е!Убедете се сами!

1. Върху филтър за кафе,произволно нарисувайте,без притеснения и всякакви шаблони три размера листа,които да имат разлика във височината 2-3 мм.


2. Изрежете по 7 листенца от размер.( Може и 8,9,10.)


3. С острата част на ножичка,леко и внимателно,извийте горната част на всички листенца,както ви харесва.


4. Отделете 2,3 листенца от най-малкия размер,а на всички останали направете срязване 1 см. ,перпендикулярно на основата.


5. Прихлупете и залепете срязаните части.


6. А сега,нека да сглобим нашата роза!Първо навиваме и залепваме отделените най-малки листа,като оформяме сърцевината на розата.След това залепяме всички останали листа,като намазваме с топъл силикон основата на всяко листче и добавяме към вече оформения центъра.


Получи се,нали?!  Розата вече е готова и може да се оцвети с акварелни бои в желан цвят.

Краен срок за изработка на проекта 14 септември.

Всички теми от Лятна Картичкофурийска Академия 2017 и условията за участие в нея можете на научите от ТОЗИ пост.






12 август 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 343 - Обзор

След дълги размисли и разглеждане на всяка картичка по много пъти,аз Даниела, с главен помощник , дъщеря ми Калина решихме , че най-щастливата картичка в КФ предизвикателство 343 ”Нарисувай ми щастие” е…… “ФЕЯ” на Силвия Спасова.


Честито на победителката!!!
На останалите момичета,огромно БЛАГОДАРЯ, че участвахте в моето предизвикателство!
На всички Вас,желая здраве и ….щастливо лято!

Даниела Велкова

Благодаря на Даниела Велкова за щастливото предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Силвия Спасова ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 342 7-20 юли 2017г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 15 септември 2017г.

9 август 2017 г.

Картичкофурии представя ... Даниела Велкова

Картичкофурии ви представя една много талантлива творяща дама, която чудесно се справя с интерпретирането на различни теми и предизвикателства. Тя вярва, че щастието е навсякъде и то наистина струи от красотите, които създава. Добре дошла на гостенката ни Даниела Велкова.

1. Представете се и разкажете нещо за себе си?

Здравейте!Щастлива съм,че това е повод да се запозная с всички вас!
Аз съм Даниела Велкова. Имам съпруг,който е моя опора във всичко и две прекрасни деца-Мариян на 20 и Калина на 10 години!
Обичам семейството си,приятелите си,цветовете,навсякъде и във всичко! Те ме вдъхновяват и ми носят щастие!

2.Какъв ви е ника и от къде произлиза?
Нямам такъв. :)

3. Имате ли блог и кой е той, кажете нещо интересно относно създаването на блога си?
Блог нямам , но пък скоро си направих страница във фейсбук,в която с удоволствие споделям всичко , направено от мен!

4. Oт кога правите картички и как започнахте?
Ами...Началото беше през декември 2016,малко преди Коледа.Трябваше да подготвя няколко картички за празниците! Чувството,което изпитах тогава, беше неповторимо.Вълнувах се,чувствах се жива и заредена с енергия!

5. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?
Хобито ми носи щастие и наслада!Насищане с цветове и красота!Обичааам!
Като се замисля,то май заема цялото ми ежедневие.То е през деня в действията ми и през нощта в мислите ми-комбинации от цветове,материали,обща визия на нещата.....Идеи,идеи,идеи......Хубаво е! :)

6. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?
Любима за мен е хартията.Обожавам да работя с нея.Набавям я от книжарниците.Използвам и много неща(подаръчни чанти,опаковки,картончета от етикети,красиви хартии....и много други),които вече са свършили предназначението,но все пак са останали красиви.

7. Предпочитаният от вас стил и техника на правене на картички?
Аз май нямам любим стил.Просто обичам да се цапам и да създавам някакви комбинации по усет,може би.Дори си мисля,че не познавам добре и стиловете в правенето на картички. :)

8. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили?
Цяло щастие за мен е ,че в момента мога да се занимавам спокойно с хобито си!

9. Разкажете за своята първа картичка и ако искате можете да я покажете.
Първата картичка не я помня.През годините съм правила картички за мои много близки хора,просто така,за да ги зарадвам!

10. Картичката, която считате за най-хубава, заредена с най-много емоции, значеща най-много за вас. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете я ако желаете?
Винаги съм се страхувала от този въпрос,защото е много трудно за мен да определя.Аз си ги харесвам,всичките!Всяка от тях ми носи спомен и огромна емоция.Но може би две от тях са особено важни за мен.Това са картичките за моите деца по повод рождените им дни тази година.











11. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали?
Супер сте,момичета!!!
Искам да ви пожелая здраве и много , много вдъхновение!Продължавайте да създавате красота!