28 април 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 334 "Покана"

Здравейте, сръчковки!
Казвам се Силвия Craft.Studio.Sis и с радост ви каня да участвате в моето предизвикателство.
На първо място бих искала да благодаря на Деси, за това, че се спря на моя картичка в зададената от нея тема преди няколко седмици. Благодарение на нея, днес с радост ви приветствам в предизвикателството "Покана!"
В началото на сезона изпълнен с най-много поводи за празненства - абитуриентски балове, сватби, кръщенета и др., създаването на картичка "Покана", съм сигурна че никак няма да ви затрудни. Няма никакви ограничения във вида на използваните материали, цветове, техники. Творете на воля и ме затрупайте с прекрасни предложения!
Наградата за победителя, ще бъде букет от крафт материали за създаване на още много прекрасни чудесийки :)
А това са моите "Покани" с които бих желала да ви вдъхновя да участвате :)


Благодаря на Силвия за интересното предизвикателство!

Покани за вашето вдъхновение създадоха Картичкофеите:





Крайният срок за участие е 23,59ч на 11 май 2017г., четвъртък.

Моля, да участвате с НОВИ КАРТИЧКИ, създадени през седмицата след задаване на предизвикателството. Добавяйте всяка картичка като отделен линк. И моля с картичка участвала в едно Картичкофурийско предизвикателство да не участвате в следващо. При публикуване на участие в блога си добавяйте линк към съответното предизвикателство, в което участвате с картичката си. Участие без добавен линк към предизвикателството на Картичкофурии няма да се зачита.Няма ограничение в броя на участията.






27 април 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - Консултантски съвети от ЕМ

Ето и още консултантски съвети от консултанта на Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" Милена Йорданова - ЕМ.

Как да избегнем цепене на картона?

Един много често срещан проблем при изработката на албум е цепенето на картона. Разбира се, ако искаме да направим красив и стабилен албум е неизбежно да не ползваме красиви и плътни картони. Но когато те се нацепят това обикновено води до много усложнения и преправяния, за да се прикрие. За това ето няколко съвета, които се надявам да са ви полезни:
1. Избягвайте да опаковате кориците на албумите с с много дебел релефен картон или картон с ефекти, каквито са перлените. Тези картони са много по-склонни да се цепят от по-меките гладки картони.
2. Ако работите с картон, които е склонен да се цепи (например перлен), навлажнете леко картона, преди да го сгънете. Това ще отпусне структурата на картона и той ще се сгъне по-лесно. Внимавайте, обаче, да не го накиснете прекалено и да не стане твърде мек, защото тогава се разкъсва.
3. Използвайте по-широка и не много дълбока биговачка. Има много различни уреди за биговане и е важно да намерите такъв с по-широко острие или топче. Често много тънките биговачки не смачкват картона (както се очаква), а го продират. Ако улеят на тримерът, с който биговате е много дълбок и тесен, това също е предпоставка за продиране на картона. Опитайте да запълните част от улея или да подлагате два листа картон, когато биговате, за да избегнете нацепването.
4. Сгъвайте на правилната страна. Когато биговате едно парче картон от едната страна на картона се получава вдлъбнатина, а от другата - издутина. Правилният начин на сгъване е да прегънете картона така, че издутината да остане от вътрешната страна, а вдлъбнатината да изпъкне на вън.
5. Ако ползвате по-плътен картон за опаковане на кориците, първо го биговайте, точно по ръба на мукавата. Така ще създадете една линия, по която да върви сгъвката и вероятността да се нацепи става по-малка.
6. Едно от местата, където най-често се получава сцепване е луфтът между гръбнака и кориците. За да избегнете сцепване там винаги оставяйте подходящо разстояния между парчетата. Това в зависимост от дебелината на картона с който опаковате може да варира между 2 и 2,5 пъти дебелината на мукавата, която ползвате за кориците.
7. Ако се притеснявате от сцепване след време може да намажете всички ръбове с акрилен лак мат. Това помага не само да се предотврати сцепване, но и запазва ръбовете чисти и красиви за по-дълго.

Очакваме да видим вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" до 8 май.

19 април 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 331 - Обзор

Tворящи вълшебници, приключи още едно картичкофурийско предизвикателство.
Благодаря на всички, които превърнаха панделка и копче в красива картичка!
Имах няколко фаворита, но както бях обявила и в самото предизвикателство, бях обещала на 8-годишната ми дъщеря тя самостоятелно да избере картичката-победител. Тя беше категорично запленена от пролетно-момичешкото на Kalysto - картичката, участвала под №3 в предизвикателството. Очаквам победителката да се свърже с мен във Facebook - Усмихната Сръчковка, за да й изпратя наградата.
За съжаление участниците бяха малко на брой, но пък бяха вложили много сърце и талант в творбите си. Специално искам да благодаря на Грациела Димитрова за това, че за първо предизвикателство в живота си избра моето!
Продължавай да се осмеляваш!

Желая на всички вас красива пролет и неспирно вдъхновение!

Елена

Благодаря на Елена/Усмихната Сръчковка за интересното предизвикателство!

Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Kalysto ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 331 31 март - 13 април 2017г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 12 май 2017г.




18 април 2017 г.

Картичкофурии представя ... Maryvell/Мирослава Велинова

На Картичкофурии представя... гостува една много талантлива и ентусиазира майсторка на картички. Прочетете интересният разказ на Мирослава Велинова/Maryvell.



1. Представете се и разкажете нещо за себе си? Казвам се Мирослава Велинова или както някои от вас ме познават от фб Miroslava Eden, профил който създадох по повод първите игрички във фейсбук с копаенето и саденето на градинки, за да мога да си пращам подаръци на другия фб профил. На 40 години съм и съм родом от гр. Кюстендил, но любовта ме доведе в Пловдив през далечната 2005 г. Семейно обвързана съм и имам момче на 5 години с юнашкото име Момчил. По професия съм инженер лесовъд по горско стопанство– отчислен с право на защита докторант по Лесоустройство. Имам няколко научни и научно-приложни публикации по различни теми в сферата на горското стопанство. От 1999 г. и до момента работя в сферата на горите в държавна структура. Музикална съм и обичам много да пея, напоследък само в колата на път за работа.
2. Какъв ви е ника и от къде произлиза? Никът ми е Maryvell, като втората му част както се досещате е част от моята фамилия, а първата е свързана с моята майка, която много обичам и се казва Мариана. Тя е съпричастна с моето хоби и ми помага дистанционно с уроци по шиене.
3. Имате ли блог и кой е той, кажете нещо интересно относно създаването на блога си? Първо създадох фб страничката си Handmade by Maryvellart , където качвам снимки на повечето от нещата, които съм създала, инспирирана от хората, които са ми ги поръчали или от самата мен, а отскоро си направих и блог https://mymaryvell.blogspot.bg/, който все още разучавам.
4. Oт кога правите картички и как започнахте? Първата си картичка направих лятото на 2015 г., когато изпратих детето при баба и дядо в лятна ваканция и вече бях получила първия си димесионален пънч – маймунка от братовчед ми, който живее в САЩ, след половин година гледане на чужди проекти и задаване на „умни” въпроси от начинаещ. Но може би началото поставих година преди това, когато направих първата си картонена торта за третия рожден ден на момчето за детската градина, само с ножичка, картон, принтер и лепило. В началото преди да открия удоволствието от картичкоправенето се хвърлих на бебешки албуми с халки, които наподарих на повечето ми приятелки с малки дечица. Мислех, че ще ми мине еуфорията, но тя продължава да ме държи и до днес.
5. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви? Хобито ми от както се е появило значи много за мен – осигурява ми душевно спокойствие, удовлетворение и запълва почти цялото ми свободно време. Единственият недостатък е липсата на достатъчно средства, за да закупувам материалите, които харесвам и техниките, които искам да пробвам, но това няма да ви учуди сигурна съм  А как се отразява на ежедневието ми – всеки който ме познава, казва че заговоря ли за него започвам да сияя.
6. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте? В общата информация не съм написала, но съм зодия Рак или по-точно изключително на границата между зодиите Близнаци и Рак. Може би за това непрекъснато променям вътрешното си усещане за нещата, които харесвам и във всеки един момент мога да прескоча на друга тема. В момента съм все още (от два месеца) на тема цветя от мълбери хартия. Материалите си купувам от български онлайн магазини и английски сайтове.
7. Предпочитаният от вас стил и техника на правене на картички? Нямам голям опит в стилове и техники, използвала съм предимно изрязани картонени елементи, шила съм няколко проекта, имам няколко печата и мастила, а отскоро и инструменти за ембос за правене на цветя. Разбира се в момента съм на нова вълна, но няма да издавам, тъй като съм организатор на играта „Познай автора” вече за четвърти пореден път и мисля да изненадам и затрудня участниците в нея 
8. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили ? Имам много малко време за хобито си, тъй като съм на пълен работен ден, а уикенда е запълнен с отдаденост на домашно – семейни задължения. Та добре, че детето спи все още след обяд, та да направя някоя картичка, цветенце или кутийка. Ако имам повече време ще пробвам да се намажа с бои и пасти, да оцветявам, да направя албум с вложки, картичка с печати, стенсили, да се потопя в света на дистресите и т.н.
9. Разкажете за своята първа картичка и ако искате можете да я покажете. Моята първа картичка е както се досещате с първия ми пънч с маймунка, за който писах по-горе и едни печати, които купих от лидъл с надписи. Направих я с огромно желание и много недостатъци и я подарих за рождения ден на едно познато детенце. Втората е подобна на първата, но си я запазих за спомен. Аз съм много самокритична, както знаят всички, които ме познават и почти не съм казвала, че харесвам изцяло, нещо създадено от мен, с малки изключения.
10. Картичката, която считате за най-хубава, заредена с най-много емоции, значеща най-много за вас. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете я ако желаете Нямам най-хубава картичка, но мога да покажа някои от картичките, които са ме зарадвали като резултат, а иначе всички са заредени с емоции.
11. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали? Блогът на Картчикофуриите значи много за мен, зарежда ме с адреналин и с нетърпение очаквам всяко ново предизвикателство. Най-много ми харесва моментът, в който започвам да си представям и да обмислям как ще направя следващата картичка за някое предизвикателство, въпреки че крайният резултат винаги е различен от представите ми. Пожелавам на Картичкофуриите да успяват да запалят огъня на картичкоправенето в още много хора, да са все така креативни и успешни, с една дума да усмихват.

16 април 2017 г.

Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - Консултански съвети

Първите консултантски съвети от консултанта на Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" Милена Йорданова - ЕМ.
Как да избираме дизайнерска хартия за албумите си?
Изборът на дизайнерска хартия при изработката на албума е много важна стъпка, защото това определя цялостното усещане на албума. Ето няколко съвета, които се надявам да са ви полезни.
1. Винаги си правете груба оценка колко точно листа дизайнерска хартия ще ви трябват. Така ще знаете дали е по-изгодно да вземете цяло блокче или да си купите листи на хартия. Много често в стремежът си да спестим се хвърляме на по-големите блокчета с повечето листа. Но истината е, че ако вземате хартията само за един специален проект и не ползвате повече от половината блокче за изработката му, по-изгодно е да си купите хартия на лист. Така ще може да подберете точно дизайните, които ви трябват и ще ползвате и няма да се затлачвате с излишни количества останала хартия.
2. Уверете си, че имате достатъчно основни или по-изчистени дизайни, когато избирате конкретните листи. Натоварените и много шарени дизайни са атрактивни, но често създават усещане за претрупаност, когато са събрани на куп. За това е хубаво те да се съчетават с по-изчистени и семпли дизайни, които да ги балансират. Винаги е добре поне 40-50% от общия брой листи да са изчистени.
3. Не се страхувайте да смесвате хартии от различни колекции и марки. Комбинациите ви дават повече възможност да се развихрите. Само спазвате правилото за максимум 4 цвята, тоест когато съчетавате различните листи нека те да са в максимум 4 цвята, които естествено си отиват. Може от едното блокче да вземете само розовите десени, от другото да вземете само жълтите и бежовите, а от третото - зелените. Но не се изкушавайте да сложите и прекрасните тюркоазени листи от първото блокче. Да, те идеално си пасват с розовите десени, но в комбинация с другите четири цвята вече стават претоварени.
4. Нека темата на блокчето да не ви ограничава. Много често се притесняваме да вземем конкретно блокче, което ни харесва, защото то не отговаря на тематиката. Какво имам предвид - виждате едно прекрасно лилаво блокче, точно цветът, които ви трябва, но вие имате да правите албум за абитуриентка, а блокчето е на сватбена тематика. Няма проблем! Вземете листите от блокчето, които са неутрални и не крещят "младоженци". В блокчето сигурно има прекрасни дизайни само с флорални мотиви, точни, раета или дамаски, които идеално ще станат за една млада дама.
5. Дизайнерските хартии могат да бъдат достатъчна декорация, ако подберете листи с готови аранжирани рамки, детайли и елементи. Хубавите и добре структорирани дизайнерски хартии могат спокойно да минат без допълнителни декорации, без да изглеждат празни и недовършени. Потърсете хартии и рамки, надписи и елементи, които могат да се ползват директно за страниците ви без декорация.

Очакваме да видим вашите албуми в Картичкофурийско албумено предизвикателство 1 - "Всичко е позволено" до 30 април.

14 април 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 333 "Картичка без цветя"

Привет на всички, очакващи поредното творческо забавление :)!
Избрах една тема, която за повечето от вас ще бъде наистина предизвикателство и тя е "Картичка без цветя ".
Едно другарче по хоби ми предложи на шега да бъде и "Картичка за жена без цветя",но честно казано се уплаших ,че няма да има участници и ще грабна приза за първото зададено предизвикателство без нито един участник :):):) та се отказах от този вариант.
Картичките, с които ще участвате, могат да бъдат на всякаква тематика като единственото условие е върху тях да няма нито едно цвете.
Направила съм цели три картички - вдъхновение на различни теми. Надявам се повече от вас да се пробват и да докажат, че цветята не са задължителни, за да се получи прекрасна картичка.
Наградата ще е комплект за творене и една картичка по темата от мен .Очаквам всяко ваше участие с нетърпение.
Поли Христова

Благодаря на Поли Христова за оригиналното предизвикателство!

Вдъхновяващи картички без цветя създадоха Картичкофеите:






Крайният срок за участие е 23,59ч на 28 април 2017г., четвъртък.

Моля, да участвате с НОВИ КАРТИЧКИ, създадени през седмицата след задаване на предизвикателството. Добавяйте всяка картичка като отделен линк. И моля с картичка участвала в едно Картичкофурийско предизвикателство да не участвате в следващо. При публикуване на участие в блога си добавяйте линк към съответното предизвикателство, в което участвате с картичката си. Участие без добавен линк към предизвикателството на Картичкофурии няма да се зачита.Няма ограничение в броя на участията.





11 април 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 330 - Обзор

Първо искам да благодаря на всички картичкофеи, които взеха участие в моето предизвикателство " За най-малките с любов".
Във всички ваши проекти си личеше любовта, с която сте ги направили.
Благодаря ви!
Картичката, която истински ме грабна и е победител в тази игра е на Силвия Спасова - шейкър картичка " Сладки сънища, мъничък Наско":

Тя ще получи наградата - ваучер за 20лв от магазин Крафт нещица. Моля, Силвия Спасова да се свърже с мен на https://www.facebook.com/craftstation42/, за да си получи наградата.

Освен нея, много ме впечатлиха и картичките на Мария:

Усмихната сръчковка

Ели:

Мая:
ииии всички.
Деси

Блатодаря на Деси за детското предизвикателство!
Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Силвия Спасова ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 330 17-31 март 2017г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 28 април 2017г.

10 април 2017 г.

Картичкофурийско предизвикателство 328 - Обзор

Благодаря на Силвето и Ради от БГ-шаблони за Картичкофурийско предизвикателство 328 "Картичка с ръчно изработени цветя и кутийка".

Благодаря на всички, които се включиха в него.

Силвето и Рад избраха за победител в предизвикателството участник № 6 Маги Димитрова

Честито на победителката!

Маги Димитрова ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш към него КФП 328 1 март - 2 април 2017г.

7 април 2017 г.

Девета Национална Картичкофурийска среща - ПРОГРАМАТА

Картичкофурии ви канят да се включите в Девета Национална Картичкофурийска среща, която ще се проведе на 29, 30 април и 1 май 2017г. в хотел "Мак" гр. Габрово.


ДЕВЕТА НАЦИОНАЛНА 

КАРТИЧКОФУРИЙСКА СРЕЩА

29, 30 април и 1 май 2017г

гр. Габрово.

хотел "Мак"


Тъй като срещата ще е в Габрово, темата и ще е Хумор и сатира. Предизвиквам всички, които ще присъстват на срещата да изработят весела, забавна, хумористична картичка или друг хартиен проект и да ги донесат на срещата. Ще си направим една изложба на творби пълни с усмивки.

Като част от срещата ще бъде и станалата вече традиционна размяна на АТС. Всеки, който желае е свободен да изработи и донесе АТС-та, които да размени с останалите участници срещата.

Каним ви да се включите и в още една игра. Всеки желаещ да се включи трябва да донесе по един комплект с материали за изработката на картичка или таг /основа, дизайнерски хартийки, дантелки, изрязани елементи и т.н...../ . Ще си ги разменим-на кой каквото се падне, и ще си правим картички на сладка раздумка.
Молим всички да си носят собствени инструменти и лепила. Нали знаете никоя ножица не реже така добре като вашата и никое лепило не лепи така добре като вашето.


29 април – събота

11,00 ч - 11,30 ч Запознанство и сладки приказки.
11,30 ч - 12,00 ч Крафт - битак Каним всеки, който има неща, които не използва и е готов да се раздели с тях да ги донесе за продажба или размяна. Нека си бъдем полезни едни на други и да си дадем шанс да се сдобием с изгодни нови мателиали.
Размяна на АТС.

12,00ч – 13,00 ч  Пауза за обяд и регистрация в хотела.

13,00 - 14,00 ч - Демонстрация на Пейпър пийсинг - Стефка Бешковска
13.00-17.30 чРаботилничка албум Дамска чанта ЕМ от Двете Елши
Цена: 40 лв.
Времетраене: 4,5 часа.
В тази работилничка ще ви покажем как да изработите уникален албум за снимки във формата на стилна дамска чанта.
Ще направим специален многофункционален гръбнак и раздвижени и забавни страници, които да придадат функционалност на албума. Ще обработим кориците с вакс пасти, за да придобият стилен и завършен вид. Ще ви покажем как да поставите дървени дръжки на кориците и магнитна закопчалка, за да има изпипан и елегантен вид.

14.00 - 17.00 ч. Кръжок Картишок - Микс медия платна с момичета от екипа на Картишок
Цена 10лв.
Ще се запознаете с интересните техники на микс медията. Ще пробвате непознати материали и ще имате възможност да упражните въобръжението си и да се оцапате малко.

14.00 - 18,30 ч. Игра с размяна на материали. Всеки желаещ да се включи трябва да донесе по един комплект с материали за изработката на картичка или таг /основа, дизайнерски хартийки, дантелки, изрязани елементи и т.н...../ . Ще си ги разменим-на кой каквото се падне, и ще си правим картички на сладка раздумка. Донесете си и собствените инструменти и лепила.

15.00 - 15.30 ч. Демонстрация на Двукомпонентна полиуретанова смола PlastCast 310W - Мария Генова от naborsata.com

15.30 - 18.30 ч.Работилничка Картичка-кутия Ася Великова ABCrafter
Цена 20лв
На тази работилничка ще научите как да направите оригинална картичка - кутия. Имате възможност да си изберете тема, на която да бъде вашата кутия.
Ще можете сам

20.30 ч - Обща вечеря на всички участници в срещата в ресторанта на хотела.

30 април – неделя 

--закуска

10,00ч - 13,30 ч -Интересни техники в картичкоправенето: дистрес и топъл ембосинг ЕМ от Двете Елши
Времетраене: 3 часа.
Цена: 30 лв.
В тази работилничка ще ви покажем различни интересни техники, които могат да се приложат както в изработката на картички, така и на други хартиени проекти като албуми и тефтери. Ще разгледаме основните неща, които трябва да знаете за техниката на топъл ембосниг, както и специфични нейни приложения като многоцветния ембосинг и работа с UTEE.
Във втората част на работилницата ще ви разкажем повече за уникалните дистрес мастила и работата с тях. Ще разгледаме различни техники за създаване на фонове. Накрая ще обединим различните продукти в създаването на интересни картички.

10,00 - 11,00ч Демонстрация на техники - Татяна Попова.
Тя ще ни покаже част от техниките, които е използвала за направата на своето много оригинално малко бижу - албумче от ролки тоалетна хартия.

11,00 - 12,30ч Демонстрация на изработката на рецептурник на стойка Миглена Петрова - http://migito.com/
Тя ще ни покаже как да си направим оригинален рецептурник.

12,30 - 13,30 ч. Време за обяд

13,30 -16,00 ч. Работилничка Картичка пиано Ася Великова ABCrafter
Цена 10лв
В тази работилничка ще се научите как да правите картичка с формата на пиано.

13,30 - 16,00 ч. Демонстрация направа на карвинг свещи - Стела от Стела Арт

1 май - понеделник

Каня оставащите в понеделник да си направим една игра - Най-новата ми мания - може да бъде най-новата ви придобивка, най-новият ви проект, най-новата пробвана техника. Донесете това най-ново нещо и ни го покажете. Ако пък не става за носене ни разкажете за него.

10.00 - 10.30 ч. Демонстрация направа на подходящ химикал за книга за пожелания, тефтер, албум, рецептурник - Тоня Благоева.

10.30 - 11,00 ч. Демонстрация направа на детски диадеми Христина Гуглова.

11.00 - 11,30 ч. Демонстрация направа на ръбноизработени бижута - Анелия Мечкарска



На срещата ще можете да увеличите крафтърските си съкровища от щандовете на Боряна Димитрова/Крафт нещица онлайн магазин http://b-wow.net/ и Миглена Петрова - http://migito.com/

Картичкофурии си запазва правото на промяна на обявената програма. При промени ще бъдете своевременно уведомени. Срещите ни и програмите за тях са динамични и е възможно да претърпят изменения в хода на срещата. Моля за повече разбиране.

Записването за работилницата ще става на мейла на Картичкофурии - cardsaddicted@gmail.com. Плащането ще става на място.
За работилницата ще можете да се записвате до 23 април, за да имат време провеждащите ги да си подготвят необходимите комплекти материали.

Всички попълнили до момента формата имат направени резервации за хотела.

Все още има останали свободни стаи от предварително уговорените. Ако има хора, които искат да дойдат, моля да ми пишат и да попълнят формата. Ще се свържа с тях за потвърждение.

Каня да попълнят Формата за присъствие и тези, които няма да ползват хотела. Това е необходимо, за да знаем приблизителната бройка на участниците.

ФОРМА ЗА ПРИСЪСТВИЕ!


На 29 април вечерта ще се проведе обща вечеря на присъстващите на срещата в ресторанта на хотел "Мак".
Молим всички, които ще присъстват на вечерята да попълнят тази форма. Ще се запазят куверти само за попълнилите формата.
Свободна консумация е уговорена само за вегетарианците и децата.

ФОРМА ЗА ВЕЧЕРЯТА


Заповядайте и в групата Национални Картичкофурийски срещи. В нея ще можете да се включите в обсъждане на теми, касаещи срещата.

Можете да се обръщате с всякакви въпроси на мейла на Картичкофурии cardsaddicted@gmail.com.
Ако желаете нещо конкретно да бъде включено в програмата, имате предложения и идеи или пък искате да попитате нещо пишете ми ЛС във Фейсбук   Desislava Zhejnova.