30 април 2015 г.

Картичкофурийско предизвикателство 256 - Обзор

Здравейте,скъпи дами!
Благодаря на всички, които се включиха в КФП 256 - Картичка по рецепта.
Показахте невероятни творби, но картичката която най – много ме очарова е на № 5-Bimba.


Нели

Благодаря на Нели за предизвикателството!
Благодаря на всички, които се включиха в него!

Честито на победителката!

Bimba ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в  блога си, като добавиш КФП 256 3 - 16 април 2015г. Ти ще вдъхновяваш останалите участници на 12 юни.

За да получиш наградата си, моля да напишеш адреса си на мейла на Картичкофурии.

29 април 2015 г.

Арт фестивал "Полет на идеите" 22-24 май София

През месец май тази година, за втори пореден път, ще се проведе Арт-Фестивала „Полет на Идеите”. Организаторите от магазини „ИДЕЯ – Твоето място за творчество” са създали програма, която да е подходяща както за професионалисти, така и за хобисти. Това е мястото, където всеки, който има някакво отношение към приложните изкуства и занаяти или просто иска да направи нещо красиво за дома със собствените си ръце, може да научи много и да се вдъхнови за дълго.
Очакват ви много изненади. В денят на отворените врати демонстраторът на унгарската компания Pentart, една от водещите на европейския пазар за арт и хоби материали, ще представи най-новите продукти и как те могат да се приложат за декорация на предмети и състаряване на мебели. Ще има и демонстрация на италианската компания Stamperia. Тя е един от водещите производители в Европа на фина оризова хартия за декупаж, дизайнерски филц с широка гама от мотиви в различни стилове, хартия за скрапбукинг, лесноприложими материали за декорация на коприна и други. След денят на отворените врати в следващите два дни следват серия от работилници, в които са застъпени както нови, набиращи все по-голяма популярност техники, като mixed media, така и вече популярни, но поднесени по нов начин. Участниците в работилниците ще почерпят идеи от професионализма на водещите: Melitta Rusznyak - Унгария, Mariadele Colombo – Италия и креативните партньори на магазини „ИДЕЯ” – Рали и Ем от „Двете елши”.

Събитието ще се състои в Есенс център, ул. „6-ти септември” 37.

ПРОГРАМА

за информация и записване: 0887 999 562 / 0887 999 759 или

на e-mail: ideahobbybg@gmail.com


22.05.2015г (петък)


"Ден на отворените врати"
безплатни демонстрациия,

Всеки посетил Денят на отворените врати ще участва в томбола за 2 безплатни работилници.


Необходимо е да заявите предварително желание за участие на посочените телефони или на място в м-н "ИДЕЯ" - София!



10:00 - 10:30ч - демонстрация на Рали и Ем от "Двете елши"
- работа с новата А4 Big Shot машина на Sizzix
- работа с Shimmer Sheetz - подходящи за скрапбук и бижута
- Mixed media техники

10:30 - 15:00ч - демонстрация на Melitta Rusznyak от Pentart - Унгария
- работа с новите бои за декорация Soft
- кадифен лак и напукващ 2-степенен кадифен медиум
- лазур и лазур-гел
- боя-спрей и структурна боя-спрей
- напукваща боя - различни цветове
- 3D фолио
- алкохолни мастила
- вакс пасти
- течен варак

15:00 - 19:00ч - демонстрация на Mariadele Colombo от Stamperia - Италия
- скрап мания
- трансферна техника и гел за трансфер на изображения
- мини декупаж върху керамични плочки
- работа с коприна и филц
- алкохолни мастила и силиконови печати


23.05.2015г (събота)


10:00 - 13:30ч

Работилница "Винтидж поднос и подложки за чаши"
Водещ: Melitta Rusznyak (Pеntart, Унгария)
В тази работилница Melitta ще ни покаже как да си направим този страхотен поднос с помощта на боите за декорация Soft. Ще използваме и новите напукващи бои на Pentart, както и силиконови печати. След това ще си изработим и две различни подложки за чаши. Тях ще декорираме със спрей-боите, които са много ефектни и подходящи за различни техники.
Цена: 40лв
Всички материали са включени в посочената цена

14:00 - 17:30ч
Работилница "Антична кутия и винтидж пано"
Водещ: Melitta Rusznyak (Pеntart, Унгария)
В тази работилница Melitta ще ни покаже как да си декорираме дървена кутия с акрилни бои за декорация Soft и лазур-гелове. Ще им придадем античен вид с шаблони и декоративно фолио. След това ще изработим винтидж пано, което е идеално за декорация във Вашия дом или за подарък. За него ще използваме стандартните акрилни бои, самосъхнеща глина, декупаж и печати. Ще му придадем старинен вид с помощта на Винтидж медиум.
Цена: 40лв
Всички материали са включени в посочената цена

10:00 - 13:30ч
Работилница "Декупаж върху коприна"
Водещ: Мariadele Colombo (Stamperia, Италия)
В тази работилница гост-треньорът на Stamperia, Mariadele ще ни покаже как да си направим красиви копринени шалчета (50х50см), с които да сме неотразими. Освен, че ще използваме боите за коприна и контурите, ще направим и декупаж със салфетна оризова хартия.
Цена: 45лв
Всички материали са включени в посочената цена

14:00 - 17:30ч
Работилница "Дизайнерски филц"
Водещ: Мariadele Colombo (Stamperia, Италия)
В тази работилница ще научим как и за какво може да използваме дизайнерския филц. Ще си ушием красиви чанти с дървени дръжки, за които всеки би ни завидял. Ще изрязваме филц с Big shot машината на Sizzix и ще разберем кои щанци са подходящи за изрязване на филц. Ще си изработим и цвете от филц, като декорация за нашата чанта или акцент към тоалета ни.
Цена: 45лв
Всички материали са включени в посочената цена

10:00 - 13:30ч
Работилница "Mixed media Скрапбукинг"
Водещ: Ем (Двете елши)
В тази работилничка ще Ви покажем как да използвате различни микс медия техники за Вашите хартиени проекти - албуми, скрапбук страници, картички. Ще боядисваме и състаряваме, ще избелваме дизайнерски хартии. Ще работим със структурна паста, гесо, паста луче, течни мастила, цветни спрейове и още куп интересни продукти.
Цена: 40лв
Всички материали са включени в посочената цена

14:00 - 17:30ч
Работилница "Платно с Mixed media, декупаж и шлак метал"
Водещ: Рали (Двете елши)
В тази работилничка ще работим върху платно, на което ще направим красив микс медия колаж с помощта на декупаж, структурни пасти и цимент, байцове, бои, шаблони и шлак метал. Ще вградим различни материали, като зебло и ще направим красиви пана за украса на дома или подарък на Ваш близък човек.
Цена: 35лв
Всички материали са включени в посочената цена

24.05.2015г (неделя)

10:00 - 13:30ч
Работилница "Металикова кутия с Mixed media техники"
Водещ: Melitta Rusznyak (Pentart, Унгария)
В тази работилница с Melitta ще декорираме дървена кутия с микс медия техники. Ще използваме декупажно лепило, различни структурни пасти, напукващи пасти, гесо, акрилни бои, силиконови печати, вакс пасти, и още много материали. Ще бъдете впечатлени от крайния резултат!
Цена: 50лв
Всички материали са включени в посочената цена

10:00 - 13:30ч
Работилница "Интерактивен романтичен албум"
Водещ: Ем (Двете елши)
В тази работилница ще направим един разкошен интерактивен албум, идеален за дизайнерските Ви хартии във формат 6х6 инча. Ще Ви покажем как да направите редица забавни елементи, за да впечатлите хората, които обичате. Ще направим странички с магнитна закопчалка, пощенски пликове, с паус и още куп забавни неща.
Цена: 35лв
Всички материали са включени в посочената цена

10:00 - 13:30ч
Работилница "Стиймпънк кутия с ръжда, напукваща паста и алкохолни мастила"
Водещ: Рали (Двете елши)
В тази работилница ще направим впечатляващи старинни кутии с ръжда и състаряване с напукваща паста. Ще работим с алкохолни мастила, с които ще тонираме пастата в различни цветове. Ще вградим чаркове и механизми, за да придадем истински Стийнпънк завършек на кутията.
Цена: 35лв
Всички материали са включени в посочената цена

На сайта на магазин Идея, Твоето място за творчество онлайн магазин ideahobby.bg можете да намерите още подробности за фестивала ТУК.


28 април 2015 г.

Пета Национална Картичкофурийска среща - Обзор

Дори и една толкова прекрасна среща като тази в Пловдив не може да продължи толкова, колкото му се иска на човек.

Надявам се, че не сте пропуснали прекрасният разказ на Кат за срещата в Картишок, но ми се иска и аз да ви разкажа за Петата Национална Картичкофурийска среща.

Първо обаче искам да благодаря на всички, които дойдоха на срещата и с които заедно се забавлявахме и учихме една от друга. Огромни благодарности на прекрасните домакини, пловдивските вълшебници и специално на Руми Борисова, която както се оказа е основният виновник за правенето на картички в Пловдив, за техния ентусиазъм, за чудесните неща с които ни посрещнаха и най-вече за големите им сърца. Благодаря и на фирмите, които уважиха нашата среща и показаха интересни за нас неща, от които можахме и да си купим. Благодаря на Руми Борисова http://hobbysvqt.com/, магазин Идея, твоето място за творчество - http://ideahobby.bg/, Пи Ем Арт, Работилничка Мечтатели, АМГ Вижън онлайн магазин naborsata.com, Крафт нещица - http://b-wow.net/, migito.com и Крафтърски мечти.


След настаняването в хотел "Интелкооп", се озоваваме в залата, където се оказваш пред маси отрупани с вкусотии и съкровища.
Разкошните бонбони Рафаело и толкова оригиналните картички-бисквитки бяха приготвени от Елисавета Мирчева.
Такава прекрасна кутийка с ключодържател в нея получи всеки от участниците на срещата:
Всички ние бяхме поздравени с Поздравително писмо от кмета на град Пловдив г-н Иван Тотев.

Момичетата от Пловдив бяха подготвили баджове за всички участници, табло с програмата за двата дни и две връзки много красини и оригинални балони.
Пловдивчанки бяха подготвили и много интересни и оригинални табла-книги, от които можеше да се научи доста за картичките и картичкоправенето.
Вснички бяха поканени да попълнят изключително красивият лексикон, подготвен от Валентина Димитрова
Станахме известни и в медиите. Във вестник Уикенд Марица бе публикувана статия за картичкофуриите и за срещата:
Продължихме с представяне на магазините и на участниците. След това се почерпихме с подготвените вкусотии и всички получиха подаръци от домакините от Пловдив, от АМГ Вижън онлайн магазин на naborsata.com и от магазин Идея, твоето място за творчество - http://ideahobby.bg/.
От тук нататък срещата продължи с шеметна бързина като едно нещо се сменяше много бързо с друго.
Албена Радев ни въвежда в изкуството на фотографията.
Ем/Милена Йорданова/ показва как да украсите сватбен албум с техниките на микс-медията.
Ели Ловченлиева показва как се използва дъската за направа на пликове.
Величка Петкова запознава участниците в своята работилничка с вълшебството на Пергаманото.
Ралица Демирева въвежда в изкуството на декупажа.
Цветята са нещо много важно за нашите картички, а всеки творец е възприел свой начин за създаването им.
Валя Калпакова от Крафтърски мечти, показва как е намерила приложение на различни инструменти при направата на цветя.
Своите красиви цветя показва Ралица Пехливанова.
Цветята на Таня Попова - лесни и много красиви.
Микс медията е хитът на сезона. В ръцете на Кат тя изглежда толкова лесна. Всеки иска да опита.

Като истинска индийка Красимира Петрова два дни твори красота върху ръцете на участниците. Благодарение та нейните усилия и добрите сърца на включилите се бяха събрани 300лв за децата от Дом за деца лишени от родителски грижи "Олга Скобелева"- гр. Пловдив.
По време на цялата среща можеше да си купим материали от щандовете на
магазин Идея, твоето място за творчество - http://ideahobby.bg/
Пи Ем Арт, Работилничка Мечтатели
Крафт нещица - http://b-wow.net/
Хоби свят - http://hobbysvqt.com/

Бе проведена и размяна на тагове.

След като приключихме с обмяната на опит и идеи последва изпълнената с много емоции вечеря. Нашите домакини се бяха погрижили да ни осигурят музика и забавления. Танците и хората нямаха край. Имаше много игри и томболи. От томболата на Ем Красимира Иванова спечели чудесен ръчнонаправен албум, изработен от самата Ем. Бяха подарени три биг шот машини - една от АМГ Вижън онлайн магазин naborsata.com и два от Руми Борисова http://hobbysvqt.com/. Бяха раздадени много ваучери осигурени от българските крафт магазини.
А ето така изглеждаха самите ваучери.

До късно през нощта продължиха забавленията и разговорите.
В неделният ден продължихме със сватбените покани и украса, показани от Ели от Пи Ем Арт, работилничката за рисуване на чаши на Ралица Демирева, гетафолд албума на Ем, към който имаше толкова голям интерес, както и микс медия техниките, където всеки, който желаеше успя да пробва донесените от Кат материали и инструменти.

Всичко беше повече от прекрасно. Срещата приключи с желанието за още много срещи. Затова очаквайте информация за бъдещата есенна среща.
Ето ме и мен, потриваща доволно ръце, колко добре се получиха нещата.


Сигурна съм, че вече сте видели снимките, които пуснаха Руми Борисова, Нели Весилева и Ралица Пехливанова. Благодаря им за това, че успяха да отразят емоциите от срещата в своите снимки. Можете да ги видите и на страницата на Картичкофурии във Фейсбук - ТУК
Ако вие също сте направили снимки бих се радвала да ги изпратите на мейла на Картичкофурии. Нека съберем всички снимки от събитието на едно място.

24 април 2015 г.

С помощ от Картичкофея - КФП 257 - Техника "Черна дъска"

В С помощ от Картичкофея Тоня Благоева - Tochica
ви паказва как тя е направила своята картичка Картичкофурийско предизвикателство 257 Техника "Черна дъска".  
Техниката "Черна дъска" представлява използване на елемент от черен картон, на който има текст написан с бяло. Възможно е черният картон да е обработен така, че да прилича на употребявана и изтрита черна дъска. Да има по него участъци обработени с бяло.
Това са изискванията към картичките ви в тази техника - задължителните елементи са: черен (тъмнокафяв или тъмносив) картон, бяло мастило (бяла ембосинг пудра), бял акварелен молив (бял гел химикал) за очертаване на контура или добавяне на светлосенки.
Останалото е според желанията, предпочитанията и вкусовете Ви.
Това е картичката на Тоня Благоева - Tochica
Използвана е основа от бял картон.
Три вида дизайнерски хартии, в различни размери се залепват върху черни основи.
Отпечатва се с  бяло мастило върху черен картон надписа.
Изрязва се в кръг отпечатаният надпис. Към него се изрязва от дизайнерска хартия ефектна подложка.
Подрежда се картичката в желаната форма.
А ето това е готовата картичка. Всяка от хартиите е ушита на шевна машина с черен конец.
За да стане завършена картичката са добавени цветя и листа.

Очаквам вашите картички по рецепта в Картичкофурийско предизвикателство 257 Техника "Черна дъска".   до 23,59ч на 30 април, четвъртък.

21 април 2015 г.

Картичкофурии представя ... Анна Томбакова

Отново в Картичкофурии представя... гостува творец, занимаващ се с декупаж. Гост на Картичкофурии е една много мила и талантлива дама, която освен, че създава красиви творби има и голямо и добро сърце. Запознайте се отблизо с Анна Томбакова:

Здравейте, феи на хартиена красота !
Получих много мила покана да се представя като автор пред вас, на която не можах да откажа и… ето моята история.

1. Представете се и разкажете нещо за себе си ?

Казвам се Анна Томбакова, родена съм 1964 година в Пловдив, където и живея до днес. Завършила съм търговска гимназия и в момента съм счетоводителя на семейната фирма, съвместявайки тази си работа и с длъжността си готвач студена кухна в семейното ресторантче. Омъжена съм, имам една дъщеря и вече ми се ще да стана баба 

2. Какви хобита имате и кое ви е любимо?
Основното ми хоби е декупажа, рисувам и стъкло, но по рядко.

3. От кога се занимавате с декупаж и как започнахте?
През 2009 г. се запознах с едни момичета от Фондация “Движение на българските майки” / традиционното желание да се дарят дрехи/ и още при първите срещи разбрах, че момичетата се подготвят за благотворителен базар. Водена от желанието и аз да помогна изрисувах бурканчета с лак за нокти и…. получих съвет да поразгледам темата за рисувано стъкло във форума на бг мамма. Ето ви първите ми стъпки с лака за нокти-
Така се започна с рисуването. В темата обаче се появяваха предмети с невероятни картинки по тях, а аз се чудих как човек може толкова хубаво да ги нарисува, пресрамих се да питам и се оказа, че просто са залепени салфетки и като човек никога не занимавал се с рисуване моментално мигрирах в темата на декупажистите. От тогава, това стана и водещото ми хоби.

4. Какво ви носи хобито и как се отразява на ежедневието ви?
Зарежда ме с положителна енергия, доставя ми удоволствие, запозна ме с много нови приятели. Как се отразява?! Различно  - когато нямам срок / примерно предстоящ базар/ си е голямо веселие, лепя, мацам, експериментирам си… когато обаче срока ме притиска, членовете на семейството гледат да стоят по настрани от мен , но за тези вече 6 години взаимно сме си свикнали.

5. Имате ли любим/и материали и как и от къде си ги набавяте?

Нямам любим материал, непрекъснато пробвам различни. Набавям си ги и от специализираните магазини за хоби материали, и от строителните магазини.

6. Предпочитаният от вас стил и техника?
Отново нямам предпочитания - работя по настроение.

7. Какво време отделяте на хобито си и ако имахте повече време какво бихте направили ?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос с точна цифра. Запълвам всички “празни” дупки. Случва се и през работно време, когато съм на зор- чака ме базар… режа салатка- тичам да грундирам, пак обратно при салатите и когато нямам поръчка, хайде при салфетките. Най спокойно ми е вечер, когато всички заспят, имало е моменти и да осъмвам. Лятото когато няма базари цари пълно блаженство, тогава мога да си позволя бавни темпове, експерименти с материали, това е времето от годината само за релакс с хоби.

8. Разкажете за своя първи декупажен проект и ако искате можете да го покажете.
Първият ми предмет изработен с техника декупаж, като всеки първи опит си беше доста неуспешен. Салфетката доста се нагъна, заради желанието ми и да прозира, не сложих бял грунд под мотива и цветята не се виждаха добре, но пък ме научи, че не всеки мотив е подходящ да се ползва без грундиране –

9. Кой е декупажният проект, който считате за най-хубав, зареден с най-много емоции. Кога и по какъв повод я направихте? Покажете го ако желаете
Не мисля, че имам предмет, който да смятам за най хубав. Всеки предмет, който съм сътворила е правен с голямо желание, не летя в облаците и осъзнавам, че съм далеч от таланта на големите творци, но близо 95 % от нещата, които творя отиват за благотворителни базари, останалите 5 % за приятели и когато видя, че някой се радва на неумелите ми творчески напъни и има желание да притежава изработното от мен , поне се успокоявам, че ако не хубав, предмета поне е мъничко интересен. Затова и се опитвам от време на време да съм нестандартна. Така се родиха “пеещите” ми бутилчици / не, че пеят, просто в тях съм пъхнала свитък с детска коледна песничка / -

Появиха се и изгорелите крушки –


10. Кой е любимият ви предмет, върху който да прилагате декупажните техники? Какво сте направили най-много?
Бутилки… това се намира в най големи количества в кръчмето 

11. От творбите на кой български декупажист се възхищавате? Кой е вашият учител?
О, възхищавам се на всички, дори и на тези, които тепърва прохождат. Да решиш да сътвориш нещо с ръцете си, когато не се налага, просто така, за да доставиш радост на себе си или на друг човек… това си е повод за възхищение от където и да го погледнеш. Продължавам да срещам хора, които казват – ох, аз нищо не мога, как го правите направо ви се чудя… Винаги задавам въпроса, кога за последно са пробвали- никога. Е, вярно по лесно е в свободното време да си лежиш, но пък риска да налетиш на онази проклетница- скуката, си е доста голям, а аз не обичам да скучая и винаги се възхищавам и на останалите, които не я долюбват 
Учителите ми са много. От 2009г та до днес за щастие съм оградена от много приятели, които ми помагат със съвети, с имформация за техники, материали… Прекрасни хора, които освен, че са ме учили, са ме и насърчавали в миговете, когато съм се чувствала неуверена и са ме побутвали да продължавам, за което съм им безкрайно благодарна!

12. Правили ли сте някога картички? Покажете, ако имате направени.
Мдааа , правила съм. Наивнички, елементарни, но пък от сърце за най различни благотворителни каузи –

13. Кои продукти, които се използват и в картичкоправенето използвате в своите проекти?
Картон, салфетка, декупажна хартия, панделки… каквото имам налично

14. Вашето мнение за КФ и въобще какво значи блога за вас и какво бихте ни пожелали?
Много ми харесва всичко, което създавате. Често се изумявам как с хартия на една малка картичка успявате да разкажете цяла история, да комбинирате елементи по толкова невероятен начин, че човек да има желание никога да не си отмества погледа от получената красота. Не знам дали някога ще изневеря на декупажа, но ако все пак го направя... изкушението да се гмурна в картичкотворенето е голямо  Блога ви е чудесен, успявате да измисляте нови и интересни предизвикателства, с удоволствие го разглеждам, когато имам време.
Бих ви пожелала фантазията никога да не ви напуска, красотата, която създавате да ви носи непрекъснато най-голямата награда за един творец- желанието и щастието на някой да я притежава! Успех!
Ще си позволя и още нещо извън представянето. От години много от вас помагат на благотворителните базари на ДБМ с прекрасните си картички. БЛАГОДАРЯ! За огромните ви сърца, за човечността, за желанието ви да подкрепите усилията ни поне малко да усмихнем живота на децата отглеждани в институциите!