Картичкофурии ви кани да се включите в традиционната ни коледна размяна на картички - Картичкофурийска Коледа - 2017! Записването за размяната става става под ТОЗИ пост
Картичкофурийско албумено предизвикателство 5 - "Коледен албум"
Очакваме вашите коледни албуми до 3 януари 2018г.

22 юли 2014 г.

Лятна Картичкофурийска Академия - Тема 4 - Техника „кири-е” - изрязване върху хартия със скалпел

С голямо закъснение, за което се извинявам, искам да ви представя Тема 4, от нашата Лятна Картичкофурийска Академия.
Тя е базирана на днешният урок, в който Маги Димитрова ни запознава с една много интересна и оригинална техника -  Техника  „кири-е” - изрязване върху хартия със скалпел.

Вижте нейният разказ за това какво ще ви е необходимо и как да прилагате техниката ТУК.


За да се включите в тази тема на Лятната академия е достатъчно на своята картичка да имате поне един ръчно изрязан елемент, за изрязването на който не сте използвали машина или ножица, а само скалпел.
Посочете в описанието на проекта си кой е този елемент и дори направете снимка по време на работа (последното е само по желание).

Искам да напомня, че крайният срок за участие в нашата Лятна Картичкофурийска Академия е 5 септември за всички теми.
Един от вас, включилите се във всичките теми ще спечели наградата на Картичкофурии - ваучер за 15лв от магазин по избор.
Очакваме ви!

Как да си направим ... Техника „кири-е” - изрязване върху хартия със скалпел - Маги Димитрова

Здравейте отново,Картичкофурии!
Днес ще Ви покажа малък „пепeруден” урок. Накратко - аз не съм от тези, които много оцветяват, или правят цветя, или дизайнерски харти... аз просто експериментирам. И все пак, какво вече знаете моята любима техника е „кири-е”. За това и не съм от хората, които влагат много пари в шаблони за изрязване. Все още ми харесва част от детайлите по картичките да си правя сама.

Ще ви запозная набързо с тази техника. Техниката кири-е е изрязване върху хартия със скалпел. От своя страна има много други разновидности- киригими, жеригами, paper sculpture и т.н. Техниката „киригами” е разновидност на техниката оригами. При тази техника се допуска използването на ножица и рязане на хартия по време на изработката. Това е един от най -известните стилове в правенето на pop- up картички. Но, аз ще ви покажа нещо съвсем лесно за изпълнение, стига да сте по- търпеливи.
За целта са Ви необходими:
Една черно бяла картинка, която сте си харесали. Обикновенно, много лесно се работи с векторни графики.
Картон черен- 130-160 гр/м2
Картон- черен или контрастен за основа- 210- 270гр/м2
Скалпел, лепило, перфектни перли, вода, четка за рисуване, панделка
И добро настроение.
Като начало- залепваме избраната картинка в ъгълчетата с точици лепило върху тънкия картон. Може да го защипете с кламери, щипки за хартия , но на мен лично варианта с лепилото най -много ми харесва.
И започвате внимателно да изрязвате само бялата част. Всъщност, кое ще изрязвате зависи от вас, но изрязваната част не трябва да се прекъсва.
Отнема време. След като сте готови, може да залепите изрязаната картинка върху контрастна основа за картичка или да си направите фон.
Ето един пример : Черен картон с перфектни перли.
Върху картона има няколко цвята перфектни перли. С не много мокра четка разнасям перлите по картончето. Аз слагам съвсем малко лепило във водата, защото така после перлите не цапат.
Ето изрязаната картинка с лепило и върху фончето. Остатъка от картичката е всеки сам да измисли, както му харесва.Хубаво е лепилото да е гъсто, да се нанася внимателно и с тънък накрайник.
А това е върху картон, който открих в шкафа на детето.
Изрязваме по края и се получава красива пеперуда, която може да ползвате и за украса в дома.

Ето и резултата от набързо сглобената пеперудена картичка:
Надявам се, че бях полезна!
Приятно творене, Феи!
Целувки: Маги

Картичкофурийско предизвикателство 225 - Обзор

Здравейте,Картичкофурии!
Може би миналото лято не сте срещали много морски обитатели,а това лято не се знае ще имаме ли късмета да стигнем до морето,и за това участията бяха малко.
И наградата,която обявих ще отпътува към първата участничка,която ме впечатли със страхотното си пергамано Ася Великова.

А № 2.Wildfire, № 3.Деси Павлова и № 4.Irina Kirqkova ще получат по нещо русалчесто изработено от мен.Ще помоля трите момичета да се свържат на мейла ми ,за да уточним подробностите.
Това е от мен - Goldie.
До нови срещи!

Благодарим на участничките в това предизвикателство!

Благодарим на Goldie за морското предизвикателство!

Честито на победителката!

Ася Великова ти си и Картичкофурия на седмицата! Можеш да използваш нашият банер в блога си, като добавиш КФП 225 4-14 юли 2014г.
Ще чакаме да ни разкажеш за направата на прекрасната си картичка.
Ти ще вдъхновяваш останалите картичкофурии през септември!