17 септември 2011 г.

Картичкофурии представя......Светла / Creative

Гостенката ни през месец септември едва ли има нужда от представяне. Нейното име е своеобразно нарицателно в българското крафтърско общество .Нарицателно за един неповторим стил, който няма никаква вероятност да бъде объркан.
Днес на гости ни е Светла/Creative. Една изключително талантлива дама, чийто творби ме оставят безмълвна. Нещата, които прави са толкова красиви, оригинални и само нейни си, че сигурна съм всеки от нас може да намери стимул и вдъхновение в тях. Вижте как тя самата разказва за себе си и за хобито си:



За мен
Казвам се Светла Дойчинова, на 34 години съм, горда и щастлива майка на едно слънчице, вече третокласник. И обичам миниатюрите. Това дали е достатъчно като представяне? Какво друго бих могла да напиша за себе си, което да ви е интересно? Лично аз предпочитам делата пред думите, затова сега ми е доста неадекватно и трудно да се „описвам”. Но ако имате въпроси към мен, с радост ще ви отговоря.
По образование съм инженер с привкус към икономиката. Но както се случи при мен нямам нито един ден трудов стаж по специалността си. И не защото погрешно съм направила избора какво да уча. Дори напротив. Ако трябваше да избирам – отново това бих учила. Но в процес на търсене на себе си открих какво наистина обичам и искам да правя. Миниатюри. А в момента стремежът ми е сценографията.

За ника ми
Сега сигурно ще ви изненадам. :-)
Никът ми е Creative и макар, че е доста тематичен, се появи много преди аз да осъзная нуждата си от каквато и да е приложна дейност. В далечната 2005 г. при регистрация в bg-mamma в полезрението ми попаднаха тонколонките на РС-то ми марка Creative. И така се появи „юзър”, моя милост, с този ник. Този ник респективно пренесох и в блога ми.

За блога ми
Моето местенце е Beautiful Chaos Art
Този месец блогчето ми навърши две годинки. Как бързо лети времето. Имах доста противоречиви чувства при създаването му. От една страна исках да си улесня комуникацията с хора със сходни на моите интереси, но от друга – бях доста скептично настроена по отношение на споделянето. По ред причини.
Но за тези две години, това донякъде се промени и съм изключително радостна от факта, че благодарение на моето местенце се запознах с изключителни хора, част от които смело мога да заявя, че са мои приятели и извън нетното пространство.
А относно името - Обичам красотата във всичките й форми и проявления. Колкото и клиширано и банално да звучи това, то просто е факт за мен. Красотата, така както аз я усещам и докосвам със сетивата си. Затова тази думичка беше сигурно, че ще бъде част от името на блогчето ми. И тъй като се надявах, че поставям началото на процеса по овладяване на хаоса в мен и около мен, затова и той задължително трябваше да фигурира. Нямам самочувствието, че правя изкуство, при все че включих думата в името. Просто имам желанието да създавам. Да творя. Да съчетавам различното, да опитвам новото, да провокирам възприятията. Да визуализирам емоции.


За началото
Правя картички някъде от средата на 2007 г. Започнах съвсем случайно и инцидентно. Но сега хвърляйки поглед назад виждам, че всичко сякаш съвсем целенасочено ме е тласкало точно към това, с което в момента се занимавам.

За първата картичка
Нямам снимка на моята първа картичка, защото буквално веднага след направата й тя намери своя притежател. А и не знаех тогава, до какво всъщност ще доведе тя. В противен случай със сигурност бих намерила начин да я овековеча.  Но точно тази първа картичка ми даде стимула и увереността какво аз бих могла да правя.
Мога да покажа все пак някои от картичките от същото време – далечната 2007, направени малко след първата.




За хобито и ежедневието
Да правя картички и миниатюри за мен не е просто хоби. За мен е начин на себеизразяване и релакс. Начин на живот.
Дори имам безкрайния късмет, точно благодарение на хобито ми, в момента да работя като т.нар. приложен дизайнер. И както не веднъж съм споделяла, нямам ценз и диплома за това, а единственото ми образование и квалификации са идеите вътре в мен и огромното ми желание и ентусиазъм да ги осъществявам. Макар, че и на една стотна не съм направила още нещата, които искам. Надявам се да имам времето да осъществя всички свои идеи ..


Какво време отделям на хобито си и ако имах повече време какво бих направила?
Така като смятам май 90 %. В останалите 10 % се опитвам да спя. :)
Ако имах повече време бих реализирала всичко, което е в главата ми. Но смятам, че и това ще се случи някой ден. :)



За материалите
Обичам да експериментирам. Обичам различното. Нетипичното. Затова и няма как да се огранича само с един или няколко материала. Във всичко, което ни заобикаля виждам и откривам материали, който използвам за работа. И всеки един от тях ми е любим и ценен, защото благодарение на различните материали мога да визуализирам своите идеи.
Всъщност мога да ви споделя за една моя страст – колекционирам дизайнерски хартии и пауси, които нищо и никой не може да ме накара да използвам в проектите си.  И в този смисъл съм абсолютен фен на хартиите на Тим Холц, за чието присъствие на бгпазара мога само да благодаря на Рали – стожерът на Двете елши, защото тези дизайни са наистина уникални и толкова въздействащи.


За стила и техниката на правене на картички
Ако трябва с една дума да определя предпочитания от мен стил, това е freestyle-ът. :)
Но като цяло не бих казала, че имам предпочитан стил и техника. Както стана ясно - обичам разнообразието.
Обичам както изчистеният и семпъл изказ

така и пищното и многобагрено излъчване

Картички, които разказват


и картички, които провокират


Картички с изонит



и още и още ..

Всъщност мога да кажа тематично към какво изпитвам по-голям афинитет. Етнографията и стиймпънка.
Колкото и различни да са в своята същност, обичам ги еднакво.





За любимата картичка
Всяка моя картичка ми е любима. Особено всяка последна. И всяка предстояща.
80 % от нещата, които излизат изпод ръцете ми изразяват моето светоусещане, разказват моята история, дишат с моето сърце. Останалите 20 % също. :)
Не бих могла да кажа дали и кои мои картички са хубави или не. За мен те са емоция. Моята емоция. И това за мен е най-важно. А ако успея да предам тази емоция и на хората, които се докосват до тях съм двойно по-щастлива.




За Картичкофурии
С КФ съм още от самото му създаване. Първият бг блог за предизвикателства. Което го прави скъп и мил, и роден.
Както и първият блог, в който всеки, който пожелае може освен да участва и да задава предизвикателства. Което го прави възможен и достъпен за всеки. Което всъщност е най-ценното.
Какво да пожелая – да продължава да бъде арена за изява на всеки, който иска да твори с ръце и сърце. Да продължава да бъде пресечна точка на хора със сходни интереси, обменящи положителни емоции и красота.


Искам да благодаря на Светла за интересния разказ и за това, че прие поканата ни да участва в рубриката на Картичкофурии. 
Ако искате да поканим някого, искате да научите нещо повече за любимият си творец или искате да разкажете за себе си моля пишете. Ще ни бъде много приятно и вие да проявите инициатива в нашите нови рубрики.

8 коментара:

Toni каза...

Творбите на Светла са невероятни. Толкова оригинални, различни, уникални и красиви! Моите адмирации. И благодаря за интересното гостуване!

Addii каза...

Чудесен гост,много приятно ми беше !Насладих се на нейните творби отново!

morgiana каза...

Много съм горда, че българка прави толкова оригинални и неповторими творби. Пожелавам й да продължава да ни радва и провокира със своето изкуство.

Green-Eyed Girl каза...

Светле, много приятна среща тук :) Голям фен съм на картичките и миниатюрите ти, благодаря ти, че сподели повече за тях!

Le каза...

Светле, за мен бе радост да прочета авторазказа ти, и още по-голяма радост да видя подбора ти на картички и миниатюри, повече от които са и моите любими! Пожелавам ти Красотата да те следва и извира от теб и за напред! Респект!

Маги каза...

Чудех се кога Светлето ще е гост в тази рубрика. Харесвам работата й защото може да превърне нещо съвсем обикновено в невероятно красива творба. Особено любими са ми етно творенията й и картичките с изонит.
Беше ми много интересно.

Miss Emerald каза...

Изключително приятно ми беше да се докосна до Светла, която създава уникално красиви творби и коя от коя по-незабравими!

Te4eto каза...

И аз съм почитателка на Светла и изпитвам респект...и естествено много и се радвам!